in

U Poreču edukacija o organizaciji održivih evenata za istarske turističke zajednice

Foto TZ Istarske županije

Djelatnici ureda turističkih zajednica u Istarskoj županiji u utorak i srijedu, 10. i 11. svibnja,  sudjeluju na edukaciji o organizaciji održivih evenata koja se održava u Hotelu Park Plava Laguna u Poreču. Edukaciju je organizirala Turistička zajednica Istarske županije u suradnji s agencijom Eventful iz Zagreba, a radionicu vodi prva Ecology, efficiency and ethics event menadžerica u Hrvatskoj Maja Bosanac, vlasnica agencije.

Polaznici će se kroz edukaciju upoznati s devet kategorija održivih evenata (transport, smještaj, lokacija na kojoj se organizira event, catering, izložbeni prostor, materijali i reciklažni sustav, komunikacija, društveni aspekt i tehnologija) koji su podijeljeni u tri  manje cjeline. U sklopu edukacije polaznici će izraditi svoj koncept održivog eventa kako bi naučeno mogli primijeniti u praksi i svom svakodnevnom poslovanju.

Edukacija je namijenjena svima koji se žele odmaknuti od već postojećeg načina organizacije evenata koji šteti okolišu, ponekad zajednici, a dosta često i našim budžetima. Primjenjiva je također za organizatore evenata, hotelijere, vlasnike lokacija na kojima se održavaju eventi, ali i svima ostalima koji se u poslu susreću s organizacijom manifestacija/događanja te se prilagođava svakoj od navedenih skupina.

Poznato je koliko negativnih utjecaja određeni eventi ostavljaju na naš okoliš. Kad govorimo o hrani, činjenica je da čak 1/3 hrane na eventima obično završi u smeću, 1/3 hrane pokvari se tijekom nepotrebno dugog transporta, a u ovom trenutku 8,2 mil. slamki zagađuje svjetske plaže. Kada je riječ o vatrometu, npr. petominutno trajanje novogodišnjeg vatrometa diljem svijeta napravi gotovo istu štetu kao 50 letova avionom na relaciji New York City – London.

Zanimljiva je i činjenica da je 2,5 puta više kupaca lojalnije kompaniji koja posluje na održiv način i to može dokazati jasnim argumentima i dokazima.

Interes djelatnika turističkih zajednica izrazito je velik za ovakvu vrstu naobrazbe koja im omogućava da uz stjecanje novih znanja postanu certificirani organizatori održivih evenata. 

– Raduje nas što će se istarski turistički djelatnici prvi u Hrvatskoj obrazovati na ovu važnu temu koja predstavlja našu budućnost. Ovo je definitivno dobar primjer i prvi korak prema održivom i odgovornom razvoju te jedna od mjera ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama s ciljem smanjenja emisija CO2, što ujedno predstavlja i osnovni cilj Europske energetske politike – izjavio je direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević.

Dodajmo da je Maja Bosanac nakon završenog magisterija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, magistrirala i organizaciju održivih evenata u Engleskoj te je prva Ecology, efficiency and ethics event managerica u Hrvatskoj. Neko je vrijeme radila za druge agencije u koje je željela uvesti promjene i standarde održivosti koji bi bili svakodnevnica. Nažalost, budući da za to nije bilo sluha, odlučila je krenuti svojim putem i otvorila je Eventful, prvu hrvatsku agenciju za organizaciju održivih evenata, ali i edukacije i konzultacije povezane s njima. Iza sebe ima niz ostvarenih suradnji sa sustavom TZ-ova, velikim i malim tvrtkama te više od 50 edukacija održanih upravo na temu organizacije održivih evenata i vjenčanja.

Izvor Turistička zajednica Istarske županije

BUJE: U srijedu gostuje monokomedija o životu u izolaciji „Bonsai ima kratke grančice“

Foto MUP policija ilustracija

Porečka policija uhitila lopova