in

U prvoj polovici kolovoza više od 17 milijuna noćenja, u zemlji svakog dana preko milijun turista

Vrsar/Foto Tanja Kocijančić

U prvih 16 dana kolovoza u Hrvatsku je došlo više od 2,4 milijuna turista, koji su ostvarili preko 17 milijuna noćenja. Strani turisti ostvarili su gotovo 90 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje 2019., dok su domaći turisti zabilježili gotovo jednak broj noćenja kao u rekordnoj godini.
„Iznimno dobri trendovi turističkog prometa iz srpnja nastavljeni su i tijekom kolovoza u kojem smo praktički izjednačili rezultat postignut u kolovozu rekordne 2019. godine! Svi dosadašnji rezultati posljedica su vrlo dobre pripreme i provedbe sezone od strane cjelokupnog turističkog sektora i mjera Vlade, ali i činjenice da je naša zemlja najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu. Najave za ostatak kolovoza pa i rujna su također vrlo dobre. Očekivanja HTZ-a su premašena jer smo planirali 60 do 65 posto turističkog prometa iz 2019., a već sad smo s obzirom na kumulativne rezultate na 70 posto“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.
U Hrvatskoj svakodnevno boravi više od milijun turista od kojih je preko 90 posto stranih. Najviše ih boravi u Istri, na Kvarneru, u Splitsko-dalmatinskoj županiji pa onda u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Gledajući po zemljama iz kojih dolaze, najviše je stranih gostiju iz Njemačke, zatim iz Slovenije, pa iz Poljske, Austrije i Češke.
Od početka godine do 16. kolovoza Hrvatsku je ostvarila više od 11,3 milijuna noćenja gostiju iz Njemačke, 7 milijuna iz Slovenije, preko 4,6 milijuna iz Poljske, preko 3,9 milijuna iz Austrije i preko 3,6 milijuna noćenja gostiju iz Češke.

Izvor Hrvatska udruga turizma

HUT-ovu regionalnu korona-kartu posjetilo više od 542.000 turista

Istra premašila rezultat iz 2020. godine