in

U Žminju svečano dodijeljeni certifikati interpretatorima baštine

Foto TZ Žminj

Svečanom dodjelom certifikata u Žminju uspješno je zaključen projekt osposobljavanja interpretatora baštine, kojeg su uz potporu Općine Žminj organizirali žminjska Turistička zajednica, Europsko udruženje za interpretaciju baštine Interpret Europe i putnička agencija Private tours. Za ovaj projekt započet još 2020. godine agencija Private tours dobila je i nacionalnu nagradu Simply the best u kategoriji „Suradnja s lokalnom zajednicom na unapređenju turističke ponude”, a suradnja se nastavlja i dalje. 

interpretatori baštine žminj
Foto Turistička zajednica Žminj

Uspješnim i odlično ocijenjenim završnim radom certificirani interpretatori baštine postali su Tatjana Grgorović, Tijana Balaško, Elena Mileta Škatar, Lenka Šajina i Snježana Sabo. Program osposobljavanja za interpretatore baštine u Žminju vodio je ovlašteni edukator Dubravko Fijačko iz agencije Private tours, a polaznici su naučili kako otkrivati skrivenu materijalnu i nematerijalnu baštinu Žminja te kroz posebne metode povezivanja kod posjetitelja odnosno turista potaknuti emocije i doživljaje, ali i osobno razumijevanje, značenje i vrijednost baštine s kojom se susreću. Na taj način se i kod gostiju i kod domaćih potiče poštovanje prema baštini, što je i jedan od preduvjeta da bi se ona očuvala. Polaznici su žminjsku baštinu upoznavali kroz niz zabavnih radionica, vježbi i projektnih zadataka, a uz ostalo upoznali su i cjelovit način pripreme „Kristovih kruna”, autohtonih ali gotovo zaboravljenih žminjskih kolača, te na njihovom primjeru pomoću naučenih metoda s tečaja otkrivali skrivena značenja i pripremali vlastite ideje kako to doprijeti do samog srca posjetitelja i ostati tamo zauvijek, kao jedinstven doživljaj.

Organizacijom ove edukacije Turistička zajednica općine Žminj učinila je još jedan važan korak u unapređenju cjelokupne turističke ponude svoje destinacije, uvodeći u praksu turističkih obilazaka metodu koja u potpunosti prati svjetske turističke trendove, prema kojima za turiste najvažniji motiv za dolazak postaje autentičnost doživljaja i neposredno osobno iskustvo. Upravo se takva interpretacijska praksa u Žminju već nekoliko godina s uspjehom iskušava i kroz program vođenih obilazaka Žminja nazvan „Žminjska štuorija”, priopćeno je iz TZ-a Žminj.

trnoružica teatar naranča

“Trnoružica” u Poreču – Još malo slobodnih mjesta u nedjelju

kune novac novčanice

Uhvaćen lopov koji se starici predstavio kao policajac i ukrao joj svu ušteđevinu