in

VRSAR bilježi još jednu izvrsnu turističku sezonu – za 2020. plan novi festival svjetske glazbe i još bolji Ocean Lava Triathlon

Casanova Tour/Foto Manuel Paljuh

Vrsar bilježi još jednu izvrsnu turističku sezonu, s turističkim prometom sličnim kao i prošle godine. Stoga su se sve bojazni početkom sezone pokazale neopravdanima.

Natjecanje u pripremi pljukanci/Foto Manuel Paljuh

Čak štoviše, najveće povećanje noćenja ostvareno je u pred i posezoni, što dokazuje da su na pravom putu kod ulaganja u organizacije sportskih i kulturnih manifestacija u to doba koje dovode nove turiste kojima pak motiv dolaska nisu samo sunce i more, saznajemo od Natalije Vugrinec, direktorice Turističke zajednice Vrsara.

Do 17. studenog ostvareno je gotovo 224 tisuće dolazaka i 1,63 milijuna noćenja, što je 2% manje dolazaka i 1% manje noćenja nego lani.

-Do kraja godine očekujemo još oko 1.500 dolazaka i oko 7.500 noćenja. Trenutno je otvoren samo kamp Porto Sole u kojem boravi oko 70 gostiju. Hotel Pineta trenutno je zatvoren, a otvara se 20. prosinca, veli direktorica Vugrinec.

Najviše gostiju tradicionalno je došlo iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Nizozemske i Italije. Nizozemaca i Talijana ove godine bilo je 4% manje nego lani.

Što se tiče rezultata po smještajnim objektima, hotel Pineta, turistička naselja, kampovi Porto Sole, Valkanela, Koversada i Orsera zabilježili su lošije rezultate nego lani, dok je kamp Koversada imao porast noćenja od 10%, uglavnom zbog priljeva naturista iz dosadašnjeg kampa Istra u Funtani (ove godine postao „tekstilni“ kamp nakon temeljite obnove). Potom je 1% više noćenja ostvareno u privatnom i 14% više u nekomercijalnom smještaju.

-Po mjesecima najveći pad zabilježio je peti mjesec zbog izrazito lošeg vremena i srpanj zbog poznate „srpanjske rupe“. No, raduje rast noćenja u mjesecima prije i poslije glavne sezone, napominje Vugrinec.

Govoreći o manifestacijama naša je sugovornica izdvojila iznimno uspješne ribarske fešte koje nisu novo događanje, ali za njih postoji stalni i izuzetno veliki interes.

-Mislim da su one zaista prepoznatljivo događanje za Vrsar zbog jedinstvene atmosfere tipične mediteranske fešte. Dijelu domaćeg stanovništva su naravno dosadile, ali one se organiziraju prvenstveno za turiste, koji uživaju upravo u jednostavnosti i autentičnosti ponude. U ovoj godini osvježili smo vizual, dopunili program kulinarskim i dječjim radionicama i u suradnji s ribarima i ugostiteljima dogovorili uporabu isključivo biorazgradivog pribora.  

Jako uspješna bile su i Casanova ture – bilo ih je ukupno 11. Dobili smo puno oduševljenih komentara za ovu interaktivnu turu kroz koju se goste upoznaje s poviješću našeg mjesta, ali uključuje i u ponudu vina i ulja lokalnih proizvođača.  

Svakako moram dodati i Stari samanj pod kaštelom –  događanje koje se odvija već nekoliko godina i stalno raste u broju posjetitelja, što dokazuje da nove generacije turista okružene globalnom ponudom posebno zanimaju povijest, autohtonost, domaći proizvodi i uključenost lokalnog stanovništva, pojasnila je Vugrinec.

Za drugu godinu namjera im je u predsezoni nastaviti s kulturnim događanjima – susretima zborova, Vrsar Art Festivalom, te novom Uskrsnom glazbenom radionicom – proljetnim koncertima na raznim lokacijama u mjestu.

U špici sezone, nastavila je naša sugovornica, održat će se novi trodnevni festival svjetske glazbe, uglavnom jazz i latino izričaja.

U posezoni će se organizirati nova, nadaju se još uspješnija, edicija Ocean Lava Triathlona.

Vrsarski godišnji kalendar događanja obuhvaća oko 70 termina i zaista se u TZ-u nadaju da svaki gost može pronaći manifestaciju koja će ga opustiti i zabaviti za vrijeme boravka u njihovom gradiću.

-Kako se u Vrsaru već niz godina ne događaju nove investicije u smještajne kapacitete, Turistička zajednica nastoji povećati broj dolazaka kroz dizanje kvalitete ponude, kako u segmentu sporta, posebno biciklizma i outdoora, tako i u manifestacijama. Ova sezona pokazala je da smo na pravom putu, te ćemo u tom smjeru nastaviti i u 2020. Također s Općinom Vrsar sudjelujemo u financiranju projekata uređenja novog multimedijalnog centra MOReMORe i parka skulptura Dušana Džamonje, za koje sam uvjerena da će također značajno podići kvalitetu naše destinacije, zaključila je Natalija Vugrinec.

Foto Manuel Paljuh

POREČ: Prepuni Veli Jože dočekao sinoć Petra Grašu – svi su se ujedinili za pomoć obiteljima Bašić i Tamburin

POREČ: Nestao dječji park na Gradskom kupalištu!!!! Ali uskoro stiže novi, ljepši i bolji