in

VRSAR: Očekuje se jako loša posezona

Vrsar/Foto Manuel Paljuh

Vrsar je bez obzira na epidemiju dosad ostvario solidne turističke rezultate. Barem do ovog tjedna, dok nisu počeli nakon Talijana i Austrijanaca masovnije odlaziti i Slovenci.

Od početka godine do 19. kolovoza ostvarena su 543 tisuće noćenja, što je 45 posto u odnosu na lani. Vrsar je destinacija s puno kampova, što je srećom puno značilo u doba korone kada gosti traže više prostora za sebe i distancu od ostalih. PA je tako od tog ukupnog broja noćenja u kampovima ostvareno čak 394 tisuće, 66.175 u hotelima, 50.700 u privatnom smještaju a vikendaši su realizirali 25.500 noćenja. Nešto manje od 7.000 noćenja odnosi se na ostali ugostiteljski smještaj, te je nešto sitno ostvareno u OPG-ima.

Kada smo kontaktirali s Turističkom zajednicom na dan 19. kolovoza bilo je 8.000 na području Vrsara, što je pola od broja koliko ih je bilo lani na isti dan.

Samo u srpnju ostvareno je 220.000 noćenja a do 19. kolovoza 170.000. U kolovozu najbrojniji su bili uobičajeno Nijemci, a zatim Slovenci, Talijani, Austrijanci, Česi i Poljaci.

Kampovi su u odnosu na prošlu godinu u kolovozu na 52 posto, hoteli su dostigli 17 posto, smještaj u domaćinstvima je čak na 79 posto ostvarenja, a vikendaši su u odnosu na prošlu godinu skoro na 97 posto, što treba zahvaliti i redovitom prijavljivanju svog boravka radi korone.

Također, u ukupnom broju ostvarenih noćenja u kolovozu gosti su najviše odabrali kampove – njih 70 posto, zatim 13 posto hotele, a 10 posto privatni smještaj u apartmanima i kućama za odmor.

Na prometu će se odlazak Slovenaca osjetiti nakon ovog vikenda.

-S obzirom kako je sezona počela, moramo biti zadovoljni i s tih 45% u odnosu na lanjske turističke rezultate (broj noćenja). Naravno da smo se nadali dobrom rujnu, ali s obzirom na prerani odlazak Talijana, Slovenaca, Nijemaca i Austrijanaca, koji čine glavninu naših gostiju, bojimo se da će posezona biti jako loša. Ne preostaje drugo nego da se nadamo da će pandemija brzo proći i da će iduća sezona biti koliko toliko normalna, komentirala je direktorica Turističke zajednice Vrsara Natalija Vugrinec.

Francuskinje bolje na otvaranju Europskog prvenstva U19 u Osijeku

Veljko Ostojić, direktor HUT-a: “Zabili smo si autogol”