in

Žminjski turistički rekordi – 2021. će se pamtiti i po nagradi Simply the Best i novim projektima

Na početku turističke posezone na području Općine Žminj bilježe se odlični turistički rezultati, koji premašuju čak i rekordnu 2019. godinu. Od početka godine pa do 15. rujna Žminj bilježi 9.434 turističkih dolazaka, odnosno 0,55 više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Kroz isto vrijeme ostvareno je 78.101 noćenja, dok je u  2019. bilo ostvareno 80.089 noćenja. U prvoj polovici rujna na Žminjštini je zabilježeno 886 turističkih dolazaka odnosno 43 posto više od 2019. godine, te 9.728 noćenja što je 33 posto više nego u istom periodu 2019. godine, saznajemo od direktorice Turističke zajednice Lenke Šajina.

Žminj

Na Žminjštini se odmaralo najviše gostiju iz Njemačke, koji su ostvarili 60 posto ukupnog broja noćenja, a na drugom su mjestu po zastupljenosti Austrijanci sa 7,5 posto.

Posebno veseli činjenica da su domaći gosti na trećem mjestu, što je znak da su prepoznali Žminjštinu kao sigurnu i pravu destinaciju za odmor, a za njima slijede Poljaci, Belgijanci, Nizozemci, dok Švicaraca ove godine ima 60 posto više u odnosu na 2019. godinu.

Na području Općine Žminj registrirano je 266 smještajnih objekata, s ukupno 1.678 kreveta. Među njima najviše je kuća za odmor, a slijede apartmani i sobe. Velikih hotelskih kapaciteta nema, ali zato ima atraktivni robinzonski kamp Freedom koji gostima nudi smještaj u prirodi i spavanje pod zvijezdama uz logorsku vatru.

Žminj je prva općina sa svojim Viber stikerima

Iz godine u godinu Žminjština prerasta u sve omiljenije turističko odredište, a 2021. godina bit će, osim po rekordima, zapamćena i po nekoliko prestižnih nagrada koje su stigle u Općinu Žminj. Turistička zajednica Općine Žminj dobitnik je nacionalne nagrade Simply the Best u kategoriji ‘Novi projekt u turizmu’ za žminjske Viber stickere ‘Gremo za Žminj’. Žminj je prva općina u Istri koja je izradila ove popularne Viber stickere, kroz koje su na inovativan način povezani tradicija, kultura, čakavska baština, turistička ponuda i žminjski govor. Jedinstveni žminjski Istarski festival pašte, gastronomska manifestacija nagrađena je brončanom poveljom „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” u kategoriji „Ruralno-turistički projekti”.

Unapređujući kvalitetu doživljaja Žminjštine kao turističke destinacije, ovog su ljeta postavljene ploče dobrodošlice na cesti Pula-Žminj i Žminj-Pazin, a s postavljanjem turističke signalizacije na području Općine Žminj nastavlja se i dalje. Ovosezonska je novost i punionica za električne bicikle uz bike point u mjestu Cere, a izrađena je i Virtualna šetnja 360˚ koja obuhvaća Žminj i Cere, omogućava ulazak u sakralne objekte i pregledavanje unutrašnjosti, a sadržaji odnosno lokaliteti su ukratko opisani na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.

Privatni iznajmljivači vrlo su bitni partneri u stvaranju ukupnog turističkog proizvoda Žminjštine, svake se godine za njih organiziraju edukacije, a za njih je u planu i nastavak organiziranih tečajeva stranog jezika. Na taj način iznajmljivači Žminjštine postaju konkurentniji  u svom  poslu, uspješniji,  u trendu, njihovi su gosti zadovoljniji,  a turistički rezultati u konačnici bolji. Briga o gostu vrlo je važna i ključan je čimbenik uspješnog poslovanja, a upravo je privatni iznajmljivač taj koji ostvaruje prvi kontakt s gostom.

Komparativna prednost Žminja je podjednaka udaljenost od istarskih gradova na obali, što pruža mogućnost za optimalan turistički odmor, jer dok su gradovi na obali ljeti prenapučeni, posjetitelji koji žude za potpunim odmorom ovdje mogu pronaći mir i tišinu te uživati u prirodnim ljepotama i odličnoj gastronomskoj ponudi. Žminj tijekom godine privlači goste i svojim prepoznatljivim manifestacijama, počevši od Uskrsa kada se organizira fešta posvećena istarskoj pinci i tradicionalnom uskrsnom doručku.

Već sedmu godinu u Žminju se kroz ljeto uspješno organizira Žminjska štuorija, besplatni organizirani razgled Žminja u pratnji licencirane vodičkinje Karle obučene u istarsku narodnu nošnju, a u program su se uključili i lokalni OPG-ovi, špilja Feštinsko kraljevstvo i Quad Experience Istra, sve s ciljem što bolje promocije Žminjštine, njenih prirodnih i kulturnih znamenitosti i lokalnih proizvoda. Program Žminjska štuorija je izvrstan je primjer sinergije i suradnje različitih dionika uključenih u turističku ponudu Žminjštine.

Zbog epidemioloških okolnosti, minulog ljeta manifestacije su organizirane u malo drugačijem i prilagođenom izdanju, ali Ljeto zad kaštela, s organiziranim ljetnim kinom, predstavama i putopisnim predavanjima ipak je u Žminj privuklo mnogobrojne goste.

Kako su rekordi iz 2019. godine po nekim pokazateljima već srušeni, u nastavku godine optimistički očekujemo zaokruživanje jedne dobre i uspješne turističke godine, a jesen dočekujemo  gastro-manifestacijom „Šetemana od pašte”, održavajući tako reputaciju Žminjštine i kao atraktivne gastro-destinacije, saznali smo od Lenke Šajina.

Gradska knjižnica Poreč sudjeluje u 3. Tjednu istarskih knjižnica – Članarina na po i književna večer

maskice korona covid

Malo novozaraženih u nedjelju, ali više od tisuću ljudi u samoizolaciji