in

U DUHU BLAGDANA: Porečki klinci i SOS Šape za bolesnog dječaka prikupili više od tri tisuće kuna

Ukupno sedam djece iz Dječjeg foruma porečkog DND-a, zajedno sa svojim voditeljicama Dunjom Klarić i Snježanom Lehman, te volonterkama iz Udruge za zaštitu životinja SOS Šape, za bolesnog dječaka kojem treba skupo liječenje prikupili su 3.125 kuna.

Nedavno su vrijedni članovi Dječjeg foruma na Trgu slobode prodavali palačinke na Trgu slobode i tako prikupljali donacije od sugrađana. To je bio zapravo drugi dio humanitarne akcije kojom su željeli pomoći u liječenju dječaka Maura Baraka iz Rijeke. 
Prvi dio akcije održali su u vrijeme DND-ijade i uspjeli su ponudom keksa koje su pekli s roditeljima i nonićima prikupiti 1.105 kuna.

Na Trgu slobode pridružila se udruga SOS Šape koja je u isto vrijeme imala svoj Slatki štand s ponudom kolača i drugih blagdanskih darova. Udruga je svoje donacije uplatila DND-u za pomoć malom Mauru.

A Mauro je dječak čije liječenje u Beču HZZO odbija financirati kao neisplativo, premda za dvoje djece iz Hrvatske koja imaju jednaku dijagnozu pokrivaju trošak liječenja u Beču. Maurova obitelj dobila je sudski proces kojim je dokazano da je Mauro zakinut za neka svoja prava i da su u njegovu slučaju prekršene neke zakonske odredbe, ali je čitav postupak trajao 20 mjeseci. Mauro je već imao nekoliko operacija, koje su koštale oko pola milijuna kuna i koje su plaćene dobrim dijelom zahvaljujući pomoći dobrih ljudi. 

„Planirale smo s djecom obraditi temu aktivizma, pokušati im pokazati kako vlastitim angažmanom mogu utjecati na pokretanje promjena i pri tome možda i nekome konkretno pomoći, a kada smo im dale na čitanje tekst o Mauru, djeca su se stvarno zagrijala, odlučna da nešto učine. Detektirali su da je Mauru prekršeno najmanje 12 prava. Odlučili da najprije u adventsko vrijeme pokrenu humanitarnu akciju kako bi pripomogli plaćanju troškova liječenja, ali nećemo na tome stati”, kaže jedna od voditeljica Dječjeg foruma Snježana Lehman. 
Djeca iz Foruma utvrdila su koje su institucije propustile reagirati ili su neposredno prekršile Maurova prava i na koje žele izvršiti pritisak svojim aktivnostima nakon praznika. A žele se i osobno upoznati s Maurom.

Predstava "Božićna šumska pustolovina" Istra Inspirita na klizalištu u Vrsaru

Predstava “Božićna šumska pustolovina” Istra Inspirita na klizalištu u Vrsaru

Ministarstvo turizma odobrilo 434 tisuće kuna za uređenje plaže Dajla-Belveder

Ministarstvo turizma odobrilo 434 tisuće kuna za uređenje plaže Dajla-Belveder