in

Ministarstvo turizma odobrilo 434 tisuće kuna za uređenje plaže Dajla-Belveder

Ministarstvo turizma s 434 tisuće kuna sufinancirat će uređenje plaže Dajla–Belveder, u čiju će obnovu Grad Novigrad krenuti u veljači 2019. godine. Naime, nakon što je projekt prijavljen na natječaj Ministarstva turizma, za sredstva iz Fonda za razvoj turizma, odlukom o odabiru projekata i dodjeli potpora temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2018. godini, projekt je ovih dana i odobren, objavio je Grad Novigrad na svojim mrežnim stranicama.

Uređenjem plaže Dajla- Belveder obuhvatit će se površina od oko 900 četvornih metara, odnosno 200-tinjak metara obale. Vrijednost ukupnog projekta, uključujući izradu projektne dokumentacije, procijenjena je na 950 tisuća kuna.

Početak radova planiran je za veljaču 2019. godine, kako bi radovi bili gotovi prije početka turističke sezone. Projekt obuhvaća uređenje i popločenje sunčališta kamenim škrilama, uređenje zelenih površina, opremanje urbanom opremom i uređenje prilaza plaži prilagođenog osobama smanjene pokretljivosti. Plaža će se opremiti svlačionicama za presvlačenje i njegu dojenčadi, kao i osoba smanjene pokretljivosti. Podne površine dobit će taktilne linije za kretanje slijepih i slabovidnih osoba, od tuša i svlačionice do rampe za ulazak u more osoba s poteškoćama u kretanju. Na plaži će se postaviti ekološki odnosno štedni inoks tuševi i rasvjeta, ekološke pametne klupe na solarni pogon, s ugrađenim bežičnim internetom i mogućnošću punjenja elektroničkih uređaja, eko otoci za selektivno razvrstavanje otpada, oprema za prvu pomoć, osmatračnica za spasioca, držači za bicikle i stalak za punjenje električnih bicikala, a bit će tu i prostor za obiteljsko roštiljanje.

Prilikom osmišljavanja sadržaja i opreme plaže Dajla–Belveder uzeti su u obzir i elementi koji doprinose dobivanju oznake tzv. Zelene plaže, a koja se uvodi i propagira kroz EU projekt MITOMED+. U sklopu tog projekta Grad Novigrad već je uredio Zelenu plažu i dobio Zelenu zastavu za plažu Karpinjan, te će po tom uzoru nastaviti s uređenjem i ostalih gradskih plaža. Rezultat ulaganja u plažu Dajla-Belveder bit će i njezino tematiziranje kao plaže za obitelji s djecom.

Glavni arhitektonski projekt uređenja plaže Dajla–Belveder izradio je arhitekt Toni Lazarić iz novigradske tvrtke Konzola arhitektura. 

Podsjetimo kako je Grad proteklih godina, u razdoblju od 2013. do 2016., kroz isti natječaj Ministarstva turizma dobio ukupno 1,7 milijuna kuna za projektiranje i uređenje plaže Rivarela.

Uređenjem plaže Dajla-Belveder značajno će se unaprijediti turistička infrastruktura naselja Dajla, ali i Novigrada kao turističke destinacije u cjelini, što svakako doprinosi stvaranju preduvjeta za daljnji turistički rast i razvoj, no uvijek na održivim temeljima, zaključuje se u objavi na službenim mrežnim stranicama Grada Novvigrada.

U DUHU BLAGDANA: Porečki klinci i SOS Šape za bolesnog dječaka prikupili više od tri tisuće kuna

Advent Poreč: Danas Bijelo dugme tribute band, u subotu Pavel, a u nedjelju izvlačenje nagradne igre Društva invalida Poreč