in

U Hrvatskoj 71 novi slučaj – Žarišta momačka večer, vjenčanje i sprovod

Ilustracija Pixabay

U Hrvatskoj je zabilježen 71 novi slučaj zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata pa je trenutno 754 aktivna slučaja zaraze, a umrla je jedna osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. 

“U protekla 24 sata zabilježen je 71 novi slučaj osoba pozitivnih na koronavirus pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 754. Ako pogledamo prošli tjedan, primjetan je silazni trend broja aktivnih slučajeva”, kazao je na konferenciji za medije ministar zdravstva Vili Beroš.

Jedna je osoba preminula, a radi se o muškarcu 1941. godišta s opsežnim komorbiditetom koji nije bio na respiratoru u KBC-u Osijek. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 141, izvijestio je Beroš.

Na bolničkom liječenju su 132 osobe, od kojih je 8 bolesnika na respiratoru. Prosječna dob bolesnika je 46,9 godina. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 4993. Od početka epidemije testirano je ukupno 115.722 osobe, a u protekla 24 sata testirano ih je 1632, što daje postotak pozitivnih od 4,32 posto, izvijestio je Nacionalni stožer u priopćenju.

-Radi se o žarištima prije svega u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Novooboljeli su vezani za vjenčanje u Hrvacama. Nova situacija je i sprovod u Imotskom. U Vukovarsko-srijemskoj županiji novooboljeli su vezani s momačkom večeri, a vjenčanje se održalo u Našicama jer je stožer u Vukovarsko-srijemskoj županiji smanjio broj ljudi koji mogu biti na vjenčanjima, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Šef stožera, ministar Davod Božinović, rekao je, kako piše Index.hr, da se svaki dan razmatraju nove mjere.

“Svaki dan to razmatramo. Mi s ovog mjesta i danas pozivamo sve organizatore takvih događaja da se pridržavaju mjera HZJZ-a, to je jedini način da imamo što manje oboljelih. Znamo da ta brojka oboljelih može imati utjecaj na druge gospodarske aktivnosti, prije svega turizam. Velika većina organizatora se drži preporuka, to pokazuje i činjenica da još uvijek vučemo ove novooboljele kao kontakte ranije organiziranih okupljanja”, kazao je Božinović.

Govoreći o sklapanju predugovora za nabavu eventualnog cjepiva za koronavirus, ministar Beroš rekao je da se Hrvatska priklonila inicijativi Europske komisije, ali i dodao da se sve inicijative baziraju na vrlo optimističnim prognozama, piše Jutarnji.hr.

VRTIĆ U VIŽINADI GOTOV i spreman za tehnički pregled – Upisana sva djeca!

VRTIĆ U VIŽINADI GOTOV i spreman za tehnički pregled – Upisana sva djeca!

NESREĆA NA IPSILONU - Jedna osoba ozlijeđena, promet se odvija jednim trakom

NESREĆA NA IPSILONU – Jedna osoba ozlijeđena, promet se odvija jednim trakom