in

U Istri 8 novooboljelih – Prekida se javni prijevoz

Istarski stožer - Foto Radio Centar Poreč

Ukupno je 8 novooboljelih od koronavirusa u Istri, a od početka epidemije ukupno ih na Poluotoku ima 25, istaknuto je na prijepodnevnoj presici istarskog Stožera za civilnu zaštitu. Osim apela ljudima da ostanu doma i da se drže mjera, istaknuto je da je zabranjen javni prijevoz, te da za sada mogu voziti samo taksiji.

Od osam pozitivnih većina su povezani sa sprovodom oca umaškog vinara koji je zaražen zajedno sa suprugom i majkom, te s pokojnim vlasnikom konobe u Brtonigli koji je također bio zaražen. Dvije osobe su povezane za druge već zaražene. Nažalost, veliki je obuhvat ljudi s tog pogreba – za sada ih je identificirano 170 koji su tamo bili, te još 120 koji su objedovali u konobi u Brtonigli čiji je vlasnik preminuo ovog tjedna.

Sada se čekaju nalazi za još 18 suspektnih osoba, a rezultate obdukcije preminulog iz Brtonigle još uvijek nemaju. 

Naglašeno da je razlog za ovo povećanje broja zaraženih povećani dolasci iz Italije u zadnjih 10 do 15 dana i nepridržavanja mjere samoizolacije.

U pulskoj Općoj bolnici hospitalizirane su 23 osobe, a jedan oboljeli uskoro stiže. 

-Molim sve građane Istre da ostanu kod kuće, pogotovo starije osobe. Život više nije normalan. Čovjek ne primjećuje da je bolestan, nema simptome ali inkubacija traje i može zaraziti puno ljudi. Stoga je izuzetno bitno da ne šećemo okolo, poručili su članovi stožera.

“Uskoro ćemo morati ograničiti kretanje samo na one koji moraju raditi. Pitanje je momenta kad će sve stati”, rekao je šef stožera Dino Kozlevac.


Naglasili su da je rast broja oboljelih očekivan, te da je dobro da se u Istri s protuepidemijskim mjerama krenulo daleko prije nego u ostatku zemlje.

Nacionalni stožer odlučio da se s obzirom na znatno povećani rizik prijenosa koronavirusa privremeno obustavlja javni promet u trajanju od 30 dana od dana donošenje ove odluke.

Privremena obustava odnosi se na:

  • javni linijski promet putnika u unutarnjem cestovnom prometu, izuzev autotaksi prijevoza
  • javni linijski prijevoz putnika u međunarodnom cestovnom prometu
  • javni prijevoz osoba u željezničkom prometu
  • tramvajski i drugi javnogradski promet
  • sve ostale nespomenute vrste javnog prijevoza (žičare, uspinjače, drugo)

Privremeno se, za vrijeme trajanja ove Odluke, zatvaraju i svi željeznički i autobusni kolodvori.

Stožeri civilne zaštite i Ravnateljstvo policije dužni su osigurati provedu i nadzor provođenja mjera iz ove Odluke.

POREČ: Dvije improvizirane ambulante postavljene kod Doma zdravlja

NOVIGRAD: Na ulazu u grad plakati s porukama OSTAJEM DOMA – IO RESTO A CASA