in

U Istri i ovog vikenda pojačane policijske kontrole u prometu

Foto MUP

Policijski službenici će i ovog vikenda provoditi pojačane aktivnosti na istarskim prometnicama

Kako bi se smanjilo stradavanje u prometnim nesrećama, policijski službenici će i ovog vikenda provoditi pojačane aktivnosti na istarskim prometnicama. Policijski službenici aktivnosti će provoditi na onim mjestima koja su statistički prepoznata kao mjesta na kojima se češće evidentiraju prometni prekršaji ili mjesta na kojima se češće događaju prometne nesreće. Prioritetno će se sankcionirati počinitelje najtežih prometnih prekršaja, a to su tzv. četiri ubojice u prometu – brzina, alkohol, mobitel i pojas. Osim toga, policija će aktivnosti usmjeriti i prema recidivistima, odnosno osobama koje grubo i učestalo krše prometne propise te time ugrožavaju svoju i tuđu sigurnost.

Mokri i skliski kolnici

Kako je ovog vikenda najavljeno oblačno vrijeme, uz mogućnost slabe kiše i magle, kolnici u Istri mogli bi biti mokri i skliski, a u takvim uvjetima povećava se i rizik nastanka prometne nesreće. Policija stoga poziva vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, kao i da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Vozite s upaljenim kratkim svjetlima

Od 1. studenog 2020. do 31. ožujka 2021. godine  na vozilima moraju biti upaljena kratka ili dnevna svjetla. Napominjemo kako na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

Zimski uvjeti na cestama

Ukoliko putujete izvan Istre, ne zaboravite na zimsku opremu jer je na velikom broju autocesta i državnih cesta, koje se uglavnom nalaze u kontinentalnom i gorskom dijelu Republike Hrvatske, obavezno korištenje zimske opreme na vozilima u razdoblju od 15. studenog 2020. do 15. travnja 2021. godine, a sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 121/20). Na ostalim cestama, obaveza korištenja zimske opreme je kad na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kad je kolnik prekriven snijegom ili kad je na kolniku poledica. Više o zimskim uvjetima na cestama i obavezama vozača, možete pročitati OVDJE.

Savjeti sudionicima u prometu

Budući da je aktivnost policije samo jedan od čimbenika kojima se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Policijska uprava istarska apelira na sve sudionike u prometu da se ponašaju odgovorno i da poštuju prometne propise: 

  • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice stanju i ispravnosti pneumatika
  • poštujete ograničenja brzine kretanja vozila te brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti
  • ne konzumirate alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje
  • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu
  • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom
  • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila
  • u slučaju nastanke prometne gužve, budite tolerantni prema drugim sudionicima u prometu.   

ROVINJ: Nastavljaju se radovi na prapovijesnoj gradini Monkodonja

Zdravi grad Poreč o ovisnosti o alkoholu: Jedno piće je previše, stotinu ih nije dovoljno