in

ROVINJ: Nastavljaju se radovi na prapovijesnoj gradini Monkodonja

Nakon nešto više od deset godina stanke, ove se godine ponovno nastavila suradnja Arheološkog muzeja Istre i Muzeja Grada Rovinja, i to na održavanju suhozida gradine „Monkodonja“, izuzetno vrijednom arheološkom nalazištu Istre i Europe.

„Ove smo godine, usprkos situaciji, uspjeli pronaći sredstva kako bi se popravili suhozidi koji su nažalost stradali ponajprije zbog najezde divljih svinja. Uloženo je 25 tisuća kuna, a troškove su podijelili rovinjski Muzej i Arheološki muzej Istre. Radove sukladno rješenju Konzervatorskog odjela u Puli izvodi tvrtka Kapitel. Radi se o malome koraku prema jednom velikom projektu, kao i prema našim budućim zajedničkim planovima za koje se nadamo kako će započeti s realizacijom već sljedećih godina“, izjavila je ovom prilikom Tajana Ujčić, ravnateljica Muzeja Grada Rovinja.

Monkodonja je prapovijesna gradina iz brončanog doba koja se nalazi pet kilometra nedaleko Rovinja, nasuprot naselja Kokuletovica.

„Brončano doba možemo izdvojiti kao jedno od najbitnijih razdoblja tijekom kojega je u Istri postojalo preko tristo gradina. Monkodonja je jedna od najbolje istraženih, a vjerojatno i jedna od najbogatijih i najznačajnijih gradina“, veli Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Inače, Monkodonja je, navodi Komšo, otkrivena 1953. godine, kada su rađena i prva istraživanja. No, ona većeg obima provedena su u suradnji nekoliko institucija u razdoblju od 1997. do 2009. godine.Tijekom navedenih istraživanja koja su obuhvaćala preko tisuću četvornih metara otkriveno je kako je gradina imala podgrađe i akropolu. Nadalje, otkriveno je kako je u njoj živjelo oko tisuću stanovnika, a važno je spomenuti i kako je imala trgovačke veze s velikim dijelom ondašnjeg Sredozemlja, te da su postojale veze s Mikenom. Ova je gradina, objašnjava Komšo, bila jedan od značajnih primjera razvoja tehnika gradnje, posebice obrambenih zidina i stambene arhitekture na području Istre.

“Bitno je da je paralelno s radovima na istraživanju rađena i zaštita, odnosno prezentacija same gradine, pa su tako istraženi zidovi i rekonstruirani, čime je stvoren preduvjet da ovo postane ne samo zaštićeni spomenik koji je 2002. godine dobio nagradu “Europa nostra”, nego i da postane jedan održivi spomenik u kontekstu turističke valorizacije”, izjavio je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, dodavši kako neki od daljnjih koraka suradnje idu upravo u tom pravcu.

S navedenim se slaže i Marino Budicin, zamjenik gradonačelnika Rovinja koji dodaje:

“Značaj ove gradine nije samo u arheologiji, već i u samom njenom položaju po kojemu vidimo kako je ona dio jednog kulturnog kompleksa. U daljini se vide nekropola Mušego, Madonna di Campo s prekrasnom crkvicom, pa čak i Turnina. Osim toga, nalazi se i nedaleko same obale. Naše je priobalje jedno od najljepših priobalja Istre, a usudio bih se reći i istočnog Jadrana, pa je ovdje mogućnost razvoja kulturnog turizma ogromna”, govori dogradonačelnik Budicin.

Da je tomu uistinu tako sude i brojni posjetitelji, kako domaći, tako i turisti, koji posljednjih godina obilaze Monkodonju, poglavito u proljeće i ljeto. Iz toga možemo iščitati želju za upoznavanjem prošlosti ovog područja, njegovog arheološkog i povijesnog bogatstva, pa tako Marino Budicin s pravom zaključuje kako će “Monkodonja, zajedno s Turninom, u budućnosti vjerojatno biti dragulji našeg kulturnog turizma”.

VIŽINADA: Baka Mraz donijela poklone za više od stotinu djece

policija mjerenje brzine akcija

U Istri i ovog vikenda pojačane policijske kontrole u prometu