in

U Istri još rigoroznije mjere: Zatvara se sve osim apoteka, dućana s hranom i banaka?

U Istri je još uvijek samo šest osoba koje su oboljele od koronavirusa, a čekaju se rezultati još za tri osobe, rečeno je danas na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Istarske županije.

– Kada govorimo o ove tri osobe, radi se o kontaktima ili dolascima iz rizičnih područja. Nemamo pacijente kojima ne znamo početak zaraze, kazao je čelni čovjek Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović. Ravnateljica Opće bolnice Pula dodala je da su zaraženi svi dobro te da su i dodatne tri osobe čiji se rezultati očekuju hospitalizirane.

– Prva dva oboljela su već sedam dana u bolnici i bez simptoma su pa ćemo sutra iskontrolirati prvi bris da vidimo hoće li i dalje biti pozitivni na koronavirus. Ako budu u roku od 48 sati dva negativna brisa, postoji šansa da su izliječeni, rekla je Hrstić.

Dodala je da se više ne može s raznih strana ući u bolnicu kako bi se spriječilo eventualno širenje epidemije u bolnici te da na ulazu je medicinsko osoblje koje uzima informacije od onih koji dolaze u bolnicu nakon što je ova ustanova donijela niz novih mjera, kao što je primjerice ukidanje redovnog programa.

Čelnik Stožera Dino Kozlevac rekao je da se kontroliraju mjere koje su uvede u subotu, a to je zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, ali i uslužnih djelatnosti gdje su osobe u izravnom kontaktu. Tu spadaju i kladionice, a kaže da su u pripremi i nove mjere.

Sutra ćemo proširiti mjere da onemogućimo kontakt što većeg broja ljudi. Proširenje mjera bi značilo zatvaranje svega osim trgovina živežnim namirnicama i apoteka. Uputili smo prema nacionalnom stožeru zahtjev da se pooštri ulazak kroz granicu. Apeliram na sve ljude da se ne kreću više nego što moraju, pa čak i ako moraju iz Pule u Rovinj, a oni koji su u samoizolaciji da ju poštuju. Još uvijek registriramo pojedinačne slučajeve lošeg pridržavanja tog mjera. Od 8 do 120 tisuća kuna je kazna za nepoštivanje mjera samoizolacije. Policija je već postupila u nekim slučajevima ali nemamo informaciju o koliko je osoba riječ, kazao je Kozlevac te  rekao da čak i kretanje u zemlji više ne   preporuča, a o inozemstvu da se ne govori. Što se tiče ugostiteljskih objekata i uslužnih djelatnosti, očito neki nisu poslušali mjere.

– Javljaju se građani da neki nisu zatvorili.  I to kontroliramo. Velika većina je zatvorena, nešto je bilo otvoreno, mada je to zanemarivo. Onima kojima je omogućeno da rade, neka se pridržavaju mjera. Tu mislim na trgovinu – da se ograničava ulazak ljudi određenog broja, da se poštuje kretanje po dućanu, da na kasama budu obilježen razmak i da budu otvorene sve kase, navodi dalje Kozlevac. Kontroliraju se i zelene tržnice gdje su danas ujutro bile veće gužve jer se neki se od umirovljenika okupljaju i u praznim te zatvorenim kafićima.

Isto tako nove su mjere i za iznajmljivače.

– Ići ćemo prema privatnim iznajmljivačima da se ne iznajmljuju prostori. Spremna je karantena za vozače koji su dolazili iz cijele Europe s robom. Oni su nažalost bili 2-3 dana blokirani na Škofijama. Jučer im je omogućeno da iskrcaju robu u Istri, a svi su išli u samoizolaciju. Mi smo u Istarskoj županiji avansirali neke mjere koji bi po nama trebali dati rezultata. Malo nas ometa migracija unutar zemlje jer nemaju sve županije iste mjere kao i mi, kazao je Kozlevac.

VIKEND: Od ukupno 40 osoba koje su kršile mjeru samoizolacije najviše ih je iz ISTRE

Bez vode 17. ožujka dio Malog Maja