in

VIKEND: Od ukupno 40 osoba koje su kršile mjeru samoizolacije najviše ih je iz ISTRE

Ilustracija MUP

Policija je tijekom vikenda, od 13. do 15. ožujka, zaprimila 33 dojave građana o mogućim kršenjima mjera samoizolacije na području Istre, a u pet slučajeva utvrdili su kršenje mjera samoizolacije i obavijestili državni inspektorat, priopćeno je iz PU istarske.

Od ukupno 174 prijave tijekom vikenda na području RH policija je utvrdila da je 40 osoba kršilo mjere samoizolacije. Najviše na području Istarske županije, Koprivnice, Varaždina i Siska, potom Zagreba, Požege i Zadra, objavio je MUP.

Policija poziva građane da sve sumnje u kršenje mjera samoizolacije dojave na brojeve 112 ili 192, a informacije mogu dostaviti i putem e-maila. (PU istarska)

Evo kolike su kazne za kršenje mjere samoizolacije.

Temeljem Zakona o državnom inspektoratu (članak 127.) fizičkoj osobi koja se nije pridržavala uručenog Rješenja, sanitarni inspektori Državnog inspektorata izdat će Prekršajni nalog na iznos od 8.000 kuna.

Istovremeno sanitarni inspektori Državnog inspektorata uz Prekršajni nalog prekršitelju će uručiti i Rješenje o izvršenju rješenja temeljem članka 139. Zakona o općem upravnom postupku, kojim će opomenuti prekršitelja ako se ne bude pridržavao naredbe temeljem izdanog Rješenja sanitarnih inspektora DIRH-a, da će platiti novčanu kaznu i to: prvi puta u iznosu od 30.000 kuna, drugi puta u iznosu od 60.000 kuna, treći puta u iznosu od 120.000 kuna a sve sukladno članku 142. Zakona o općem upravnom postupku.

Nadalje, izvršenje naplate tako izrečene novčane kazne  izvršit će se prisilnim putem FINA-e.

POREŠTINA: Hitan sastanak Stožera civilne zaštite – donosimo njihove preporuke građanima

U Istri još rigoroznije mjere: Zatvara se sve osim apoteka, dućana s hranom i banaka?