in

U Poreč otvoren CROFISH, međunarodni sajam ribarstva s bogatom ponudom iz Italije, Slovenije, Španjolske i Hrvatske

Foto Tanja Kocijančić

U porečkoj dvorani Žatika otvoren je danas 15. međunarodni sajam ribarstva Crofish koji organizira Obrtnička komora Istarske županije. Ove godine svoju ponudu predstavlja više od 80 izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Španjolske. Sajam uz bogat popratni program namijenjen svim uzrastima nudi proizvode iz ribarstva i akvakulture, ribarske opreme i alata te plovila. Mogu se naći i proizvodi za opremanje i zaštitu plovila, zaštitne odjeće, opreme za profesionalni i sportski ribolov i sportove na vodi, a do nedjelje 26. studenog pogledati se može i oprema za uzgoj školjkaša i ribe, ondje su i proizvođači konopa, vrša, prerađivači ribe i ostalih morskih plodova, a predstavit će se i inovacije za čišćenje vodenih eko sustava.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Na svečanom otvaranju sajma uz predsjednika Obrtničke komore i direktora sajma Roberta Momića bili su i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić, dopredsjednik HOK-a i čelnik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije Emil Priskić, istarska dožupanica Jessica Acquavita, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i izaslanica predsjednika RH i pomoćnica savjetnika za gospodarstvo Martina Ciglević koja je sajam i službeno proglasila otvorenim.

Direktor sajma Momić na otvaranju je rekao da uz valorizaciju ribe i ribljih proizvoda, cilj sajma je jačanje ribarskog identiteta i pozicije ribarskih proizvoda u lokalnoj prehrani, uređenje tržišta ribarstva, izgradnja ribarske infrastrukture, unapređenje poslovne suradnje i pristupa ribarstvu, intenziviranje proizvodnje i izvoza te povećanje konkurentnosti ribara. Državni tajnik Pavić kazao je pak da je ribarski sektor, kao i poljoprivredni, uvijek prvi na udaru različitih nepogoda i poremećaja, pa je tako bilo i u slučaju pojave pandemije i zdravstvene krize koja je pogodila cijeli svijet. No, i tom prilikom je Vlada u skladu sa svim svojim mogućnostima nastojala pomoći ovom sektoru.

Uz ribarski dio sajma brojni su i stručni sadržaji: predstavnici Ministarstva poljoprivrede, znanstvenih institucija i drugi predavači upoznat će posjetitelje i javnost s aktualnostima na području morskog ribarstva, ekologiji, novostima u akvakulturi, invazivnim vrstama u jadranskom moru te mogućnostima korištenja potpornih sredstava. Kolege iz Italije održat će predavanja o njihovim iskustvima s gospodarskim korištenjem plavog raka i značaju kontroliranog korištenja resursa plavoperajne tune.

U sklopu sajma, održat će se susret hrvatskih LAGUR-a (lokalne akcijske grupe u ribarstvu), te sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru.
Riba i ostali proizvodi ribarstva važan su dio prehrane. PA je tako već danas počeo cooking show koji će se odviajti trijekom tri dana a kuhat će čak sedam poznatih chefova Marijo Čepek, Kantina Melon iz Petrovije, Gianpaulo Sardot, Domagoj Barišić, Saša Pribičević, Livio Janko i Dean Gluhak, pa i pobjednica Masterchefa Maja Šabić iz Pule. Posjetitelji će moći besplatno isprobati moderna i tradicionalna jela od morske ribe i ostalih plodova.
U posebnom dijelu, predstavit će se i specijaliteti od slatkovodne ribe, kao poveznica zelene i plave Hrvatske te će i ove godine na sajam doći PP Orahovica čiji će kuhari pripremati fiš paprikaš i šarana na rašljama. Iako je naša zemlja bogata zdravom hranom iz mora i slatkih voda, još uvijek je njeno korištenje relativno malo, a ovom promocijom cilj je upoznati posjetitelje s novim načinima i mogućnostima pripreme ribljih jela.

Na sajmu se predstavljaju i Pomorski fakultet Rijeka, Pomorska škola Bakar i Pomorska škola Split (jedina u Hrvatskoj s programom za ribarskog nautičara), a mogućnost školovanja i karijera predstavit će i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

Vrlo atraktivan program pripremljen je na porečkoj rivi, na području bivšeg Carinskog gata. Posjetitelji već od danas mogu razgledati više različitih vrsta plovila i razgovarati s njihovim posadama. Radi se o plovilima Ministarstva obrane (Obalne straže) „Hrvatska Kostajnica“, Ministarstva unutarnjih poslova P-212 i Ministarstva poljoprivrede (Ribarske inspekcije) „Periska“. Također, predstavit će se i tradicionalna plovila; jedrenjak – loger „Nerezinac“ ploveći je muzej i čini cjelinu s Muzejom Apoksiomena u Malom Lošinju. „Tartana“ je tradicionalni tip broda koji je udruga „Molaj cimu“ obnovila tradicionalnim materijalima i koji se koristi za promociju sail transporta.

Također, usidreni su i motor sailer – turistički brod „Morena“ i ribarski brod – plivarica „Paris“ dok će dvoranu Žatika i Rivu povezivati vlakić besplatnim vožnjama. Razgledavanje plovila i vožnja vlakićem biti će dostupna svakim danom od 10:00 – 16:00 sati.

Za najmlađe sajam nudi dječji kutak u sklopu kojeg će se održavati predstave za djecu i edukativno – kreativne radionice uz vodstvo animatora, a za one najhrabrije tu su i besplatna probna ronjenja u grijanom bazenu ispred dvorane Žatika kojeg će predstaviti ronilačko – edukativni projekt POGLED U PLAVO.

Posebno napominjemo kako su svi sadržaji za posjetitelje besplatni.

RADNO VRIJEME SAJMA ZA POSJETITELJE :

  1. – 26.11.2023. / 10:00 – 19:00 sati
    Plovila će kroz tri dana sajma biti dostupna za razgledavanje na porečkoj rivi u vremenskom periodu od 10:00 – 16:00 sati.

SVE FOTOGRAFIJE SA SAJMA I SVEČANOG OTVARANJA POGLEDAJTE NA NAŠOJ FACEBOOK STRANICI NA LINKU:

https://www.facebook.com/istraterramagicanews/posts/pfbid07ihjkJPhbXRhkCAiNK8yyNzA5VwhE6rrAbVjNecgDDkwbMKUamGLtHFjM4CdLqdzl

Detaljnije o programima koji se nude čitajte u našim prijašnjim člancima na likovima:

Foto USB Poreč

USB Poreč: Vrijeme priprema, uspješnih nastupa na natjecanjima i baletnog iznenađenja

Foto Općina Vižinada

VIŽINADA: Prvi saziv dječjeg vijeća održao konstituirajuću sjednicu. Evo o čemu su raspravljali