in

U Poreču eksperiment protiv seksizma i nasilja “Reci to naglas” – Nevjerica, suze i zgražanje zbog brutalnosti društvenih mreža

Screenshot - Video snimio Centar za građanske inicijative

U Zagrebu, Rijeci i Poreču, SOS Rijeka i Centar za građanske inicijative Poreč, članice Neformalne mreže za suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji, provele su društveni eksperiment pod nazivom “Reci to naglas”.

“Ovim društvenim eksperimentom želimo osvijestiti javnost o brutalnosti seksističkih i mizoginih komentara na internetu i štetnosti medijskog izvještavanja koje često krivi žrtve, banalizira i romantizira nasilje te opravdava nasilnike. Kroz direktan susret s riječima izraženim na društvenim mrežama, želimo potaknuti razmišljanje o posljedicama koje takvi komentari imaju na stvarne živote žena“, rekla je Nataša Vajagić, voditeljica stranice i projekta Seksizam naš svagdašnji.

“Nogirao malu od 12 godina pa se osvetila prijavom. Nigdje ne piše da te je prisilio na nešto, iako je stari konj, oboje ste krivi.””Poslije 10 godina si se sjetila, ajde nosite se sve, sad je sve silovano.”

“Čim pročitam da si trpjela višegodišnje nasilje, znam da si glupa guska i da ti nema pomoći, taman pobili sve muškarce, tebe bi i majmun namlatio koliko si glupa.”
Ovo su samo neki od komentara pročitani žrtvama. Kod prolaznica i prolaznika eksperiment je potaknuo razne reakcije, nevjericu, užasnutost, suze i suosjećanje.

Video snimljen u Zagrebu pogledajte na linku:
https://www.instagram.com/reel/CzjQdNwMmGn/?igshid=MWt1OHpvdGF5dHcyNA==


Očigledna je nelagoda i tuga s kojom prolaznici i prolaznice žrtvama u lice čitaju komentare pune osude i mržnje. Nadamo se ovime potaknuti medije koji banaliziraju, romantiziraju ili umanjuju nasilje, koji okrivljuju žrtve i opravdavaju počinitelje, da prestanu s takvim štetnim izvještavanjem koje obeshrabruje žrtve da iz nasilja izađu i potiču javnost da piše komentare pune osude i mržnje. 
Seksistički komentari ne smiju ostati nekažnjeni, a mediji moraju preuzeti odgovornost za svoj utjecaj. 

Društveni eksperiment dio je kampanje “Reci to naglas” koju je pokrenula stranica Seksizam naš svagdašnji s ciljem: osvještavanja apsurda mrzilačkih komentara upućenih žrtvama ispod seksističkih medijskih članaka, senzibiliziranja javnosti i medija dijeljenjem priča žena žrtava nasilja, objavila je Nataša Vajagić, ujedno i programska koordinatorica za ženska i LGBTIQ+ ljudska prava iz Centra za građanske inicijative Poreč.

Društveni eksperiment je dio projekta „Seksizam naš svagdašnji”, koji je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Foto AK Maximvs

Državno prvenstvo u ultramaratonu: Odličan rezultat Marka Markovića iz porečkih Maximvsa. Pretrčao 125 km

Vladimir Pantović i Vili Pilar s nagradama iz Pirana

POREČ: Vili Pilar i Vladimir Pantović uspješni na najvećem natjecanju u pecanju na Jadranu. Panti i posebna priznanja