in

U Poreču obilježen Dan Statuta Istarske županije – Miletić: Ne trošimo vrijeme na bespotrebna politička prepucavanja

Foto Tanja Kocijančić

POREČ – 30. ožujka obilježava se Dan Istarskog statuta koji je danas prigodno obilježen u povijesnoj Istarskoj sabornici u Poreču. Brojnim uzvanicima tom su se prigodom obratili predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar, istarski župan Boris Miletić, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić kao predstavnik istarskih gradonačelnika, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, potom predstavnik Hrvatskog sabora i načelnik Općine Sv. Petar u Šumi Mario Bratulić, te izaslanica Predsjednika Republike i njegova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Sandra Ćakić Kuhar
Sandra Ćakić Kuhar

Predsjednica Skupštine Čakić Kuhar u svom je govoru podsjetila na pomutnju koja je nastala davne te 1994. kada je Istra donijela svoj statut i time, unutar nove samostalne Hrvatske države, naglasila vlastiti identitet. Kazala je da to nije bila provokacija, već jednostavno način života u našoj županiji.

Dan Statuta Istarske županije - Foto Tanja Kocijančić
Dan Statuta Istarske županije – Foto Tanja Kocijančić

-Država je zatim zatražila ocjenu ustavnosti istarskog Statuta. Istrom je zbog toga zavladalo veliko čuđenje. Nije nam bilo jasno zašto bi se netko protivio europskim vrijednostima. Bili smo samo svoji, a nismo ni znali koliko smo različiti. Ubrzo je osjećaj čuđenja zamijenio osjećaj nepravde. 1995. odlukom Ustavnog suda ukinuto je 18 članaka statuta. Slobode koje je Istra htjela zaštititi bile su previše avangardne. Zato smatram da je Dan statuta važan i da ga treba obilježavati svake godine, ali ne smije biti prozor u prošlost nego pogled u budućnost. Stoga i dalje trebamo biti uporni i ustrajni, jušto kako smo mi bili prije 28 lit, rekla je Sandra Čakić Kuhar.

Dan Statuta Istarske županije - Foto Tanja Kocijančić
Dan Statuta Istarske županije – Foto Tanja Kocijančić

Gradonačelnik Peršurić rekao je da je: „Od rođenja ponosan na ono otkud sam i tko sam, a danas, s odmakom, gledam koliko je Statut uspio prikazati sve ono što je bila i ostala Istra. Mlade generacije u međuvremenu su odrasle, ali su se vrijednosti prihvaćanja, convivenze, ponosnog Istrijanstva i svega onoga što njegujemo u ovom malom komadiću raja, prenijele i prenose se dalje. Ako ćemo gledati koji je najveći doseg tog dokumenta, osim što je u sebi sakupio sve ono za što se svi mi, svojim radom iz dana u dan zalažemo, je to da je Istra nekad, tad i sad ostala jednako ugodno, lijepo i sigurno mjesto za život koje ide svom snagom naprijed – ovako svoja i posebna.“

loris
Loris Peršurić

Župan Miletić u svom je govoru istaknuo da se Istra za statut uporno borila i naposljetku i izborila, te nije pristajala na kompromise i polovična rješenja i ukidanje onih članaka koji su slika onoga što baštinimo i do čega držimo. Sve to urodilo je plodom.

Dan Statuta Istarske županije u Poreču 30. ožujka 2022.
Dan Statuta Istarske županije u Poreču 30. ožujka 2022.

-Dvojezičnost, suživot i visoki politički standardi nisu političke floskule, nego dio našeg identiteta. Mir, suradnja i sloboda nemaju alternative. Sve su to vrijednosti koje uzimamo zdravo za gotovo dok ih netko ne dovede u pitanje, rekao je Miletić, dodavši da je malo tko mogao znati da ćemo 2022. biti svjedoci strašnih ratnih razaranja u prijateljskoj Ukrajini.

Naglasio je da će naša županija staviti sve potrebne resurse na raspolaganju Ukrajincima. Danas ih je više od 1.300 stiglo u Istru, od toga 400 djece, među kojima 62 pohađaju istarske škole. Pozvao je kolege iz svih stranaka, istarske gradonačelnike i načelnike, da se ne troši vrijeme na bespotrebna politička prepucavanja, već da svi zajedno grade jaku i sigurnu zajednicu koja se može brinuti o svojim građanima.

Dan istarskog Statuta u Poreču - Foto Tanja Kocijančić
Dan istarskog Statuta u Poreču – Foto Tanja Kocijančić

Poseban osvrt župan je dao na bespravnu gradnju kao rak ranu Poluotoka, o čemu država ne vodi dovoljno računa već to dozvoljava.

Petar Mamula
Petar Mamula – Foto Istarska županija

– Devastacija prostora uzela je maha diljem Istre. Zakonodavni okvir je loš i treba ga mijenjati, potrebno je spustiti ovlasti na regionalnu i lokalnu razinu te zakonom zabraniti parcelaciju. Posebno me ljuti činjenica da bespravno grade strani državljani, što se nikad ne bi usudili raditi kod sebe doma. Država je odlučila nabaviti borbene zrakoplove kako bi zaštitila svoje granice, što ćemo svi mi platiti milijardu eura, a s druge strane ne čuva vlastitu zemlju. U susjednim zemljama takvih problema nema jer se njihovi zakoni odmah provode, zaključio je župan Miletić.

Melita Mulić - foto Istarska županija
Melita Mulić – foto Istarska županija

Podsjetimo – Nakon što je Skupština Istarske županije 30. ožujka 1994. godine prihvatila Statut, Vlada Republike Hrvatske je poslije dva tjedna, 14. travnja 1994. godine, ukinula 36 članaka. Ozbiljno se razmatrala i mogućnost raspuštanja Županijske skupštine, što se nije dogodilo. Slijedila je duga političko-pravna bitka: 2. veljače 1995. godine Ustavni sud Republike Hrvatske prihvatio je 18 članaka, a ukinuo, potvrdivši djelomično Vladinu odluku, drugih 18 članaka. Članci Statuta koje je Ustavni sud ukinuo bili su uglavnom vezani za mogućnost uvođenja dvojezičnosti, odnosno mogućnost  službenog korištenja talijanskog jezika u radu  županijskih tijela. Konačno, na zasjedanju Skupštine, 19. studenoga  2001. godine, vraćeni su svojedobno ukinuti članci Statuta, koji je kasnije potvrdio Ustavni sud.

Wine Enogastro VIP event u Novigradu – Predstavljanje vinara, ugostitelja, radionice poznatih sommeliera…

Učiteljica Aleksandra Orbanić, Rita Gulić, Vito Ćosić i učiteljica Ivana Katunar

POREČ: Učenici klavira osvojili nagrade na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Sonus