in

U Puli obilježen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Foto Istarska županija

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, predstavnici Istarske županije, Grada Pule i Udruge HOMO te predstavnici udruga antifašističkih boraca Pule i Istre, danas su položili vijence na spomenik palim borcima i žrtvama fašizma u Titovom parku, u Puli. U ime Istarske županije vijenac je položio pročelnik kabineta župana Ivan Glušac.

istarska županija glušac polaganje vijenaca međunarodni dan protiv fašizma i antisemitizma
Foto Istarska županija

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se 9. studenoga diljem Europe i svijeta prisjećanjem na žrtve fašizma i antisemitizma, te prosvjedovanjem protiv njihovih suvremenih oblika. Naime, 9. studenog 1938. nacistička Njemačka počela je progon židovskog naroda – opljačkani su židovski domovi, gradovi i sela, a uništenjem zgrada, ulice su ostale prekrivene komadićima stakla slomljenih prozora i po tome noć dobiva naziv “Kristallnacht”, odnosno Kristalna noć. Ubijen je 91 Židov, a 30.000 židovskih muškaraca odvedeno je u koncentracijske logore pri čemu je opljačkano 1.668 sinagoga, a njih 267 je zapaljeno. Kristalna noć smatra se simboličkim početkom holokausta, iskorjenjivanja židovskog naroda, kao i svih onih koji su smatrani drugačijima.

Počast svim poginulim antifašistima i nevino stradalim civilima u Drugom svjetskom ratu, prisutni su odali minutom šutnje.

Izvor Istarska županija

umjetnička škola poreč

Mlade porečke glazbenice na međunarodnom flautističkom natjecanju

VIŽINADA biciklisti

VIŽINADA: Turistički rezultati u listopadu ugodno iznenadili