in

U subotu testiranje sustava uzbune putem SMS-a. Evo kada ćete vi dobiti poruku

Foto Pexels za Pixabay - Ilustracija

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama prije stavljanja u produkciju će se u subotu, 3. lipnja 2023., testirati u stvarnim uvjetima, odnosno slanjem testnih poruka svim korisnicima mobitela koji se u tom trenutku nalaze na području Republike Hrvatske

SMS poruka za područje cijele Republike Hrvatske bit će sljedećeg sadržaja: „Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK“.

Pošiljatelj poruke bit će HR112ALERT. 

Poruke će svojim korisnicima slati sva tri operatora javnih pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o,), a dobivat će ih i korisnici u roamingu. Sustav podržava slanje SMS upozorenja korisnicima koji su trenutno pozicionirani u odabranom području za slanje upozorenja, a koji su imali interakciju s mrežom operatora u trenutku slanja SMS-a.

 
RASPORED I TERMINI SLANJA TESTNIH SMS PORUKA KORISNICIMA:

ŽUPANIJEPočetak slanja SMS
Vukovarsko-srijemska 
 
9,00
Varaždinska, Međimurska, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska
 
10,00
Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Dubrovačko-neretvanska 
 
10,30
Požeško-slavonska, Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska i Brodsko-posavska
 
11,00
Sisačko-moslavačka, Zagrebačka, Karlovačka 
 
11,30
Grad Zagreb
 
12,00
Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska
 
13,00

SRUUK – sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama je jedinstveni alat, kojim će se po prvi puta u Hrvatskoj, porukama putem mobilnih telefona, brzo i učinkovito obavještavati građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta. 

Stanovnici određenog područja Republike Hrvatske, kao i njegovi posjetitelji, u određenom, kriznom trenutku će preko svojih mobilnih uređaja dobiti poruku upozorenja o izvanrednim događajima na tom području, a koji su potencijalna opasnost za živote i zdravlje ljudi, materijalna dobra ili okoliš, kao što su prirodne nepogode i katastrofe, velike nesreće, epidemije ili ostale vrste kriza. Uz obavijest o opasnostima koje prijete, poruka će sadržavati i mjere koje je hitno potrebno poduzeti, kako bi se negativne posljedice svele na minimum. Uz stanovnike i posjetitelje, obavijest će dobivati i sudionici sustava civilne zaštite krizom zahvaćenog područja, što će omogućiti brži odgovor na krizu i saniranje njezinih posljedica.

Poruke upozorenja moći će primati svi korisnici mobilnih telefona na ugroženom području Republike Hrvatske te strani korisnici u roamingu.  
 
SRUUK je sustav koji će doprinijeti podizanju sveukupne sposobnosti reakcije i povećanju kapaciteta sustava upravljanja u kriznim situacijama u Republici Hrvatskoj kroz podizanje razine spremnosti Ministarstva unutarnjih poslova, kao središnjeg tijela u nacionalnom sustavu upravljanja u kriznim situacijama, za prevenciju te pravodobne i odgovarajuće reakcije u slučajevima nastanka katastrofe ili velike nesreće uzrokovane prirodnim, tehničko-tehnološkim ili ljudskim faktorom.
 
Projekt SRUUK sufinancira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u sklopu specifičnog cilja Jačanje sustava upravljanja katastrofama. Vrijednost projekta je 8.361.000 Eura, od čega Europska unija sufinancira projekt sa 7.107.000 Eura bespovratnih sredstava.

Izvor MUP – Ravnateljstvo civine zaštite

Loris Peršurić i Morena Mičetić - Foto Grad Poreč

Poduzetnicima Poreča na raspolaganju širok spektar gradskih potpora – Objavljen javni poziv za bespovratna sredstva

Istarska županija objavila prvo uzorkovanje kakvoće mora ove godine