in

U svibnju cijepljenje svih u turizmu osim sezonaca

Ilustracija Pixabay

U svibnju kreće treća faza cijepljenja, kako nam je potvrđeno u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Tada će na red doći sve skupine među kojima i, kako su nam rekli u HZJZ-u, pomorci, ugostitelji, turistički djelatnici, pripadnici Hrvatske vojske i policije te nastavno osoblje, dakle svi koji rade s ljudima. Kako je Index prvi pisao prije dva tjedna, cijepit će se i svi koji rade u turizmu a da su stalno zaposleni.

Kako bi se turisti osjećali što sigurnije, Ministarstvo turizma i sporta traži prioritetno cijepljenje turističkih djelatnika koje bi, kažu nam, počelo u svibnju, dolaskom svih novih cjepiva.

Proveli anketu: 70 posto turističkih djelatnika se želi cijepiti

“Tražimo da svi zainteresirani turistički djelatnici budu na prioritetnoj listi cijepljenja. Mi smo proveli ankete, poslali smo upitnik svim strukovnim udruženjima da vidimo interes s njihove strane i ispostavilo se da se 70 posto turističkih djelatnika želi cijepiti”, rekli su nam u Ministarstvu turizma i sporta.  

Sezonci neće biti uključeni u to budući da, kako su nam rekli u Ministarstvu turizma, ne znaju tko će uopće raditi u sezoni i kako ih kontaktirati. Iz tog razloga se tražilo da u plan cijepljenja budu uključeni svi stalno zaposleni u turističkom sektoru.

Ministrica Nikolina Brnjac je, doznajemo, od direktora regionalnih turističkih zajednica tražila da razgovaraju s regionalnim zavodima za javno zdravstvo i da u većim turističkim odredištima dogovore olakšana testiranja za turiste koji se nakon ljetovanja trebaju vratiti u svoje matične zemlje.

U Ministarstvu turizma nam navode kako se sad radi na tome da se osiguraju mobilni timovi za cijepljenje turista i određeni punktovi za cijepljenje.

“Bitno je da je Hrvatska otvorena za turiste, da nam mogu ući turisti koji su zdravi i da oni potom mogu sigurno boraviti u smještajnim objektima te da im omogućimo da znaju gdje se mogu testirati za povratak na destinaciju. Bitno je i da su naši turistički djelatnici procijepljeni”, kazali su Indexu u Ministarstvu.

Slovenski sud ukinuo zabranu odlaska u Hrvatsku

Primorsko-goranska županija uvela lockdown