in

U Vrsaru besplatne radionice o ribljoj prehrani, mikroplastici i ribarskim alatima

Ribarska fešta - Foto TZ Vrsar

Besplatne tematske radionice o prehrani temeljenoj na ribi i morskim proizvodima, tradicionalnim ribarskim alatima te o negativnom utjecaju mikroplastike na morske organizme i čovjeka

Tijekom prosinca, u sklopu projekta „Jedi zdravo, čuvaj plavo“, održavat će se tematske radionice na kojima će se razgovarati o povezanosti čovjeka i mora, dobrobitima konzumacije ribe i morskih proizvoda, tradicionalnim ribarskim alatima, no i o onečišćenju i negativnom utjecaju mikroplastike na morski okoliš i hranidbene lance.

Prva u nizu radionica održat će se u srijedu, 7. prosinca u 17 sati, a vodit će ju magistrica nutricionizma, Nina Penazić Blažević iz Savjetovališta za prehranu, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.  Razgovarat će se o važnosti i dobrobiti konzumacije ribe i morskih proizvoda za ljudski organizam; primjerice govorit će se o tuni, pri čemu je nezaobilazno spomenuti omegu-3 i vitamin D, te o srdeli kao izvoru antioksidansa, vitamina, kalcija i željeza.

O negativnom utjecaju mikroplastike na morski okoliš, razgovarat će se s dr. sc. Mirtom Smodlaka Tanković iz Centra za istraživanje mora, Instituta „Ruđer Bošković“ iz Rovinja.  Odakle uopće mikroplastika u moru i kakvo je stanje na sjevernoj obali Jadrana te posljedicama za čovjeka, može se saznati na predavanju koje će se održati u srijedu, 14. prosinca u 17 sati. 

Također, polaznici radionica imat će priliku poslušati predavanja predstavnika lokalnoga ronilačkog kluba „Ugor“ iz Vrsara, Antona Preklja i Milorada Harašića, koji će na konkretnome primjeru plićine „Gljiva“ u Vrsaru prikazati što se ponekad može dogoditi s ribolovnim alatom, no također i predstaviti različite vrste ribolovnih mreža i tehnike ribarenja. Kao i prethodna dva događanja, i ovo će se održati u prostoru Zajednice Talijana u Vrsaru u utorak 20. prosinca u 18 sati.

Radionice su besplatne i otvorene za sve zainteresirane, a dio su programa „Zimske radosti u Vrsaru“  kojim se želi pružiti kvalitetan, edukativan i zabavan sadržaj lokalnom stanovništvu, djeci i mladima tijekom jeseni i zime.

TZO Vrsar projektom „Jedi zdravo, čuvaj plavo“ želi popularizirati pripremu i kuhanje jela od morskih organizama iz lokalnog uzgoja, informirati stanovništvo o utjecaju određenih namirnica na ljudski organizam te skrenuti pozornost na ekologiju i savjesno korištenje ribarskih resursa. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Izvor TZ Vrsar

foto tanja kocijančić Groblje u Kašteliru - Svi sveti 2021.

KAŠTELIR: Zbog radova zatvara se cesta kod groblja

Ilustracija - Photo: Marko Mrkonjić/PIXSELL srna divljač

U jednom danu pet naleta na divljač na području Poreča, Labina, Buzeta i Buja