in

UAB reagirao na nacističke grafite u Višnjanu: “Sram vas more biti u ime 17 miljari Istrijani koji su dali živote za slobodu!”

Crkvica u Rapavelu išarana nacističkim simbolima

U ime Udruge antifašističkih boraca Poreštine predsjednik Arduino Matošević izrazio je svoje ogorčenje zbog neprimjerenih grafita nepoznatog počinitelja na crkvi kraj Rapavela u Općini Višnjan. Osim slova U i kukastih križeva na fasadi crkvice vandali su napisali “Ubi Istrijana”, što je šokiralo ne samo građane Istre, nego i ostatka Hrvatske, budući da su vijest prenijeli svi mediji. U međuvremenu je jučer zabilježeno i oštećenje Titovog spomenika u Puli, kojeg su također “napali” vandali. Nažalost, crkva u Rapavelu nije osamljeni slučaj. Nacistička i ustaška obilježja, kako su nam javili čitatelji, zabilježena su i na drugim mjestima na Poreštini – u samom Višnjanu, Novoj Vasi, Kukcima…

-Osuđujemo ovaj barbarski i neprijateljski čin koji se desio. Ovdje u Istri nema mjestu takvim porukama. Ni bilo dosta da ste rušili spomenike NOB-a, sad i na crikve pišete parole koje mislite da će nas prenut! Neće nas prenuti – mi Istrijani smo tote šekulima a ako vas ne pijaži naš suživot i naša konvivenza hojte nazad od kud ste došli. Hrvati, Talijani, Slovenci-Istrijani i Crikva u Istri zaslužni su da vi morete reči da je tote Hrvatska! Da ni bilo Tita i njegovih boraca partizana ne bite se danas tuda setali. Nakon oslobođenja 1945. godine, pa sve do Pariške konferencije, vodila se još bitka da se priključimo matici Domovini. Sram vas more biti u ime 17 miljari Istrijani koji su dali svoje živote za ovu slobodu!

Isto naka vas bude sran u ime svih koji su sudjelovali u pregovorima u Parizu, među kojima i predstavnici Crkve prema kojoj  nemate respekta za ostvarivanje svojih ciljeva. Duh Istre ostao je nepokoren a tako će i ostati”, izjavio je Arduino Matošević.

Od glasnogovornice Policijske uprave istarske Nataše Rogić doznajemo da intenzivno tragaju za vandalima.

-Policijski  službenici u navedenom slučaju i dalje utvrđuju sve okolnosti događaja i intenzivno tragaju za nepoznatim počiniteljem, rekla nam je Rogić.

Crkvica u Rapavelu oskrvnuta groznim grafitima

Snima se: VRSARSKA RIVA kao kulisa njemačkog filma “Ein Sommer in Istrien”

POREČ: Nika Čakarun i Karlo Ćibarić izvrsni na Otvorenom prvenstvu za mlade tenisače