in

ULAŽE SE 8 MILIJUNA KUNA: Obnova vrsarskog vrtića odlično napreduje

Foto Tanja Kocijančić

Obnova Dječjeg vrtića i jaslica „Tići“ u Vrsaru odlično napreduje. Općina Vrsar investira u njegovu rekonstrukciju i energetsku obnovu oko 8,2 milijuna kuna, a radove punom parom na terenu izvodi tvrtka Radnik iz Križevaca.

Konačno je na red došla ova rekonstrukcija kojom će se povećati standard i kvaliteta ove odgojno – obrazovne ustanove kako bi se omogućila što kvalitetnija skrb o djeci predškolske dobi. Za ostvarenje tog cilja projektom je planirana rekonstrukcija dotrajalih dijelova vrtića koji je sagrađen 1983. godine, uz povećanje energetske učinkovitosti za 20%; potom opremanje kako bi se poboljšali materijalni uvjeti za skrb o djeci i pružio kvalitetan boravak, te krajobrazno uređenje i opremanje igrališta.

Radnik će do 1. rujna imati nesmetan pristup zgradi, jer u tom razdoblju djece nema. Nakon 1. rujna dinamika i organizacija radova koji će se izvoditi bit će usklađeni tako da se što manje remeti normalan rad vrtića.

Radovi bi trebali biti zgotovljeni do siječnja iduće godine.

Projekt rekonstrukcije i energetske obnove dječjeg vrtića i jaslica sufinanciran je iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. kroz natječaj Ministarstva poljoprivrede za tip operacije 7.4.1. u sklopu kojeg je Općini Vrsar odobren iznos bespovratnih sredstava u visini od 5,1 milijuna kuna, doznajemo u općini.

Ugovorene su sljedeće mjere energetske obnove predviđene projektom: obnova ovojnice zgrade – povećanje toplinske zaštite ovojnice (toplinska izolacija vanjskih zidova, toplinska izolacija stropa prema negrijanom tavanu (iznad grijanog prostora), toplinska izolacija ravnog krova (iznad grijanog prostora), zamjena postojeće stolarije energetski efikasnijom, zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom, promicanje korištenja obnovljivih izvora energije ugradnjom solarnog sustava za pripremu tople vode, povećanje energetske učinkovitosti sustava grijanja ugradnjom novog visokoučinkovitog sustava (rekonstrukcija kotlovnice i izborom kondenzacijskog kotla, postojeće split sustave zamijeniti novim VRV sustavom (dizalicama topline) te uvođenje sustava daljinskog očitanja potrošnje energije i vode. Osim navedenog, u sklopu rekonstrukcije planira se zamjena keramike u četiri sobe u vrtićkim grupama s prethodnom rekonstrukcijom kanalizacijskih i vodovodnih vodova, zamjena keramike kuhinje i praonice Vrtića s prethodnom rekonstrukcijom kanalizacijskih vodova te ugradnja alarmnog sustava.

POREČ: MIMA donirala novi namještaj za DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE

Istra dobila 29 novih MLADIH POLICAJKI I POLICAJACA – Evo u kojim će postajama raditi