in

UMAŠKI PUSTOLOV GORAN BLAŽEVIĆ PONOVNO HODA: Na kraju je 600 kilometara duge avanture po surovim pustinjama Saudijske Arabije

Zajedno s pustolovima iz svih krajeva svijeta Umažanin Goran Blažević stigao je skoro do kraja svoje nove avanture – 600 kilometara dugog puta kroz neistražene, surove i nenastanjene pustinje u Saudijskoj Arabiji. Pustolovina je počela prije mjesec dana i privodi se kraju. Hodanje Goranu nije strano, jer je dosad prevalio na tisuće kilometara – prije ovih pustinja kroz koje prolazi s puno ljudi, a na što se morao također priviknuti, pješice je prevalio 3.300 kilometara dugu izbjegličku rutu od Jordana do Hrvatske. A zajedno s djevojkom Majom Klarić, šibenskom putopjesnikinjom, lani je u 44 dana posjetio čak 88 japanskih hramova. Prohodali su tad 1.100 kilometara.

No, Saudijska Arabija je nešto drugo. Između velikog broja kandidata iz cijelog svijeta organizacija Camel Club, koju je osnovala saudijska kraljevska obitelj, odabrala je Gorana za člana najveće hodačke karavane u jednoj od najvećih pješčanih pustinja svijeta, Rub’ al Khali, poznatoj još i pod imenom Empty Quarter (Prazni prostor), koja se nalazi na Arapskom poluotoku.

Osim pustolovine, Blažević je time dobio priliku biti jedan od prvih stranaca koji u zemlju ulazi preko turističke vize. Saudijska Arabija trenutačno provodi projekt putem kojeg namjerava otvoriti svoje granice stranim posjetiteljima 2020. godine, a njegov ulazak u zemlju prije tog roka predstavlja mogućnost da se zemlja predstavi prije posjeta velikog broja turista i promjena koje oni donose.

-Zašto zapravo putujem? Zbog nekog zapakiranog projekta? Znam da sam nekoć putovao radi sebe. Ali što je od toga ostalo? Pitao sam se je li najbolje odustati i kroz neke druge oblike tražiti povratak sebi. I kad sam konačno pustio sve misli, planove, očekivanja i pritisak, kad sam sve to otpuhnuo. Put se ponovno pokazao. Došao je potpuno neplanirano. Svemir je opet otvorio vrata i pozvao me unutra, u prostor iskrenih snova, pojasnio je Goran koji se uz malu dozu nervoze i straha upustio na 26 dana tišine, i to kroz jedno od najvećih pustinjskih područja na svijetu. Dodao je da je za ovaj projekt čuo od Davora Rostuhara, kojeg je sreo na putovanju po Iranu. Nakon što mu je prijava prihvaćena, sve je išlo brzo.

Poseban je to izazov, jer je pustinja duga oko 1.000 kilometara i oko 500 kilometara široka, te potpuno nenastanjena. Ljetne temperature koje se u Rub’ al Khaliju penju i do 55°C, te pješčane dine koje dosežu više od 330 metara visine, čine ovu pustinju jednim od najsurovijih mjesta na Zemlji.

Svi članovi karavane prošli su dvodnevnu edukaciju tijekom koje su dobili sve potrebne informacije o boravku u pustinji.

Pomoć u prelasku tog zahtjevnog terena svim sudionicima pružaju deve i autohtono stanovništvo. U prvih nekoliko dana svi su sudionici trebali naučiti jahati. Riječ je o najvećoj karavani deva u posljednjih sto godina i to na ekstremnom terenu koji izazov čini još većim te jednom.

Osim gore navedenih pustolovina, podsjetimo i na druge koje je Goran prošao. Hodati i planinariti počeo je u ranim dvadesetima i to po hrvatskim planinama Velebit i Ćićarija. Potom je 2010. otišao na Camino de Santiago i sreo prve hodače koji su se upustili u duga putovanja pješice daleko od označenih ruta. Godinu dana nakon toga prehodao je svoju regiju, Istru, prateći Istarski planinarski put. Spavajući u kućama ljudi uvjerio se da se neko područje najbolje može upoznati ako se ide pješice. Onda je 2012. godine, s budžetom dovoljnim samo za hranu, krenuo iz Hrvatske prema Rimu. Godine 2016. opet se vratio Caminu te hodajući od Porta do Fisterre (Camino Portugues) donio je odluku o hodanju prema Jeruzalemu. Tim se putom želio solidarizirati s izbjeglicama. Hodanje je započelo u Jordanu. Prolazeći kroz pustinju stigao je do Jeruzalema, pa nastavio za Tel Aviv i preko Cipra, Turske, Grčke, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine natrag do Hrvatske.

Nakon što je stigao do cilja napisao je knjigu o tom iskustvu, putopis „Svilim, 3.300 kilometara pješice po izbjegličkoj ruti.“ Za svoj je poduhvat osvojio dvije Nagrade Dijana Klarić na Festivalu putnika u Šibeniku, za Najbolji projekt i Putnika godine. 

Goranovo putovanje po Saudijskoj Arabiji može se pratiti na njegovoj Facebook stranici Goran Blazevic 4 km/h.

Foto: Facebook Goran Blazevic 4km i Rakayib

ISTRAMET: Danas sunce, sutra kiša, snijeg i bura

Porečki rukometaši izgubili od državnog prvaka – kluba PPD Zagreb