in

Uoči Uskrsa inspektori pojačano provjeravaju hranu: Evo što će posebno pregledati

Uskrsna trpeza - Foto Davtyan za Unsplash

Akcija ‘Ususret Uskrsu’ koja se provodi u cilju zaštite zdravlja i prava potrošača nastavlja se i idućeg sljedećeg tjedna

Državni inspektorat najavljuje pojačane akcije za uskršnje praznike. U ovoj akciji prigodno nazvanoj ”Ususret Uskrsu’ sudjeluju veterinarski, sanitarni, poljoprivredni i tržišni inspektori Državnog inspektorata.

Državni inspektorat provodi pojačane nadzore klaonica, postrojenja za preradu mesa, mesnica, farmi kokoši nesilica, objekata za prikupljanje i isporuku jaja, trgovačkih lanaca i sličnih objekata. Iz inspektorata napominju kako je posebna pozornost usmjerena na proizvode koji se pojačano kupuju i konzumiraju za Uskrs, a to su jaja, luk, rotkvica, suhomesnati proizvodi, šunka, janjetina, boje za jaja i sl.

”Tako, primjerice poljoprivredni inspektori nadziru usklađenost mladog luka i rotkvica s općim tržišnim standardima te deklariranje proizvoda. Sanitarna inspekcija nadzire porijeklo, sljedivost, uvijete čuvanja i označavanja hrane, a poseban naglasak je stavljen na označavanje boja za jaja što uključuje provjeru pravilnog korištenja aditiva. Postupaju li subjekti u poslovanju s hranom redovitu i u skladu sa Zakonom o hrani u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije nadzire veterinarska inspekcija koja u ovim nadzorima pojačano kontrolira postupke koji se temelje na sustavu analize opasnosti i upravljanja kritičnim kontrolnim točkama (HACCP)”, navode. 

Izvor RTL vijesti

Ilustracija - Foto DeguStazione Tar hrana tartufi tjestenina

Istra među 15 najatraktivnijih svjetskim gourmet destinacijama

pexels nevrijeme oluja vjetar valovi more

ISTRAMET: U subotu navečer brza, ali i intenzivna hladna fronta. U gorju uz prolaznu mećavu