in

Utorak u Istri: U tijeku akcija nadzora korištenja pojasa i nepropisne uporabe mobitela

Ilustracija MUP

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula u utorak, 4. srpnja 2023. od 8 do 14 sati, provodi preventivno-represivnu prometnu akciju ”Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje”.

Na području Postaje prometne policije Pula tijekom prvih šest mjeseci 2023. godine, zabilježene su 224 prometne nesreće, što je 24% manje nego u 2022. godini kada je zabilježeno 295 prometnih nesreća.

U navedenom razdoblju smrtno su stradale četiri osobe od čega je 18  osoba teško, a 88 osoba lakše ozlijeđeno. Utvrđeno je 6437 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih 1257 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, te 916 prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Pravilno vezivanje sigurnosnim pojasom smanjuje rizik od ozljeđivanja, te pridonosi smanjenju opasnosti od nastanka teških ozljeda  pri prometnim nesrećama stoga apeliramo na vozače i putnike u motornim vozilima da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom, te da tijekom vožnje ne koriste mobitel i druge uređaje uporabom ruku, budući da njihovo korištenje tijekom upravljanja vozilom značajno umanjuje sposobnost pravovremenog reagiranja. U tom kontekstu naglašavamo kako je izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano kako vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva ne smije upravljati vozilom koristeći slušalice na ili u oba uha budući da navedeno umanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.

Izvor Policijska uprava istarska

POREČ – TAR: Potukli se u kružnom toku kod Motodroma. Razlog je zanimljiv

Foto Tanja Kocijančić tar

Srijedom u Istri: U Taru crtići pod zvijezdama „Neustrašiva njuška“ i „Cvrčak i mravica“