in

Veliki slavljenički koncert Limene glazbe Vižinada za jubilarni 25. rođendan – uz pjesmu i tortu konzula Paola Palminterija proglasili počasnim članom

Foto Tanja Kocijančić

Limena glazba Zajednice Talijana Vižinada dvosatnim je koncertom sinoć obilježila svoj veliki jubilej – 25. godišnjicu djelovanja, pred mnogobrojnom publikom koja je svoje slavljenike više puta tijekom večeri nagradila burnim pljeskom. Među njima su bili brojni sumještani, ali u uvaženi gosti među kojima su uz načelnika Marka Ferenca bili talijanski konzul u Hrvatskoj Paolo Palminteri, istarska dožupanica Giuseppina Rajko, predsjednici Izvršnog odbora i Skupštine Talijanske unije Marin Corva i Paolo Demarin, zatim predstavnica Narodnog sveučilišta u Trstu Susanna Isernia i brojni drugi.

Na kraju velikog slavlja jedan od svečanijih trenutaka ove večeri bilo je proglašenje konzula Palminterija počasnim članom Zajednice Talijana. Priznanje mu je uručila predsjednica Neda Šainčić Pilato.

Bila je to prigoda da se sinoć prisjete svih koji su svirali s njima ili im pomagali.

Posebne su zahvale stoga upućene najstarijim članovim orkestra koji su odradili više od stotinu koncerata, a oni su Anton Arman Nini i Silvano Velić Šiljo kojima su zahvalnice uručili predsjednica Zajednice Talijana i čelnik limene glazbe Šainčić Pilato i Adriano Zaulović Bauly.

Slavljenici su raznim skladbama uveseljavali publiku i više se puta presvlačili a zatim su priredili i iznenađenje – maestro Alen Bernobić uvježbao je mlade članove limene glazbe koji su nastupili kao Funk off band, te oduševili i svirkom i pjevanjem poznatih skladbi Come together, Lean on me i Valerie.

Unutar orkestra rođen je još jedan bend – Italianissimi, koji su publiku razgalili poznatim pjesmama Il ragazzo della Via Gluck, Volare i Acqua azzura, Acqua chiara.

Posebne su zahvalnice uručene i svima onima koji su bili uz limenu glazbu u najtežim trenucima, a oni su Alessandro Morato, Francesca Moratto, Daniela Gionni, Nicole Millo, Ivan Niessner, Alen Niessner otac i sin, Igor Kocijančić, Dario Matošević, Lari Matošević, Stiven Sinožić, Petar Janko, Mirna Ivković Janko, Ecio Zakinja i Andrea Zakinja – otac i sin. Za pet godina sviranja u orkestru na pozornicu su pozvani Marija, Enea, Valentina, Katija, Rajna, Kika, Stephanie, Melani, Johna, Erik, otac i sin Darko i Mateo.

Za 20 godina posebno su pohvaljeni Paula i Rudi, a za 25 godina Bauly e Šterc.

Za pomoć je zahvalnica dobila i porečka tvrtka Plava laguna, te Turistička zajednica općine Tar-Vabriga. Jedan od osnivača limen glazbe Antonio Boccati također je pozvan na pozornicu i uručena mu je zahvalnica.

Za dugogodišnju podršku su zahvale upućene Giuseppini Rajko, Susanni Isernia, Paolu Demarinu, konzulu Palminteriju i načelniku Ferencu.

Maestro Alen Bernobić imao je posebnu želju – darovati dirigentski štapić konzulu Paliminteriju, kao trajnu uspomenu. Konzul je odmah palicom, makar nakratko, dirigirao orkestrom.

-Zahvaljujem svima koji podržavaju naše aktivnosti, Ministarstvu vanjskih poslova Italije, Talijanskoj uniji, Općini Vižinada i ostalim sponzorima. Veliko hvala našim aktivistima koji pohađaju naše radionice, te roditeljima I nonićima koji ih voze. Veliko hvala Alenu Bernobiću koji je večeras pokazo svoje sposobnosti dobrog dirigenta, maestra, svirača I zato što je pripremio najbolji koncert koji samo veliki profesionalci mogu napraviti, istaknula je na kraju Šainčić Pilato.

Druženje je nastavljeno pravo feštom na kojoj se, naravno, rezala slavljenička torta za jubilarni 25. rođendan.

I još samo nekoliko rečenica da podsjetimo na povijest ovog orkestra.

Limena glazba Zajednice Talijana Vižinada prvi je put osnovana 1906. i djelovala je neprekidno do 1948. godine. Na inicijativu Zajednice Talijana Vižinade i postojećih glazbenika, uključujući tadašnjeg predsjednika ZT-a Antonija Boccatija, ponovo je ustrojena 1993. godine.

Potom su 1993. godine, pod vodstvom maestra Klaudija Žigantea iz Poreča, s četrdesetak članova, započeli tečajevi teoretskog dijela. Već od samoga početka Limena glazba je s pretežito mladim članovima punim entuzijazma brzo napredovala i održala svoj prvi skromni Božićni i Novogodišnji koncert 30. prosinca 1994. I od tada je postao tradicionalan.

Od 2013. novi dirigent je Alen Bernobić. Limena glazba danas okuplja tridesetak aktivnih članova razdoblju. Godinu dana kasnije odrađena je prva grupa solfeggia, te 2017. i ove godine solfeggio polazi 18 novih članova. Od 1995. godine redovito sudjeluju na svim susretima istarskih puhačkih orkestara, a 2011. Vižinada je ugostila 36. susret limenih glazbi. Povodom stogodišnjice postojanja prve limene glazbe u Vižinadi snimljen je prvi CD, a 2017. drugi.

Prvi predsjednik Bande bio je Egidio Beato, zatim Luciano Gržinić, a od 2008. godine Adriano Zaulović.

Danas bend ima tridesetak članova.

Tekst&Foto Tanja Kocijančić

Kaštelir: NIGRIGNANUM uz pjesmu i veselo druženje proslavio 10. obljetnicu rada

Kreativci iz Mjesnog odbora Varvari izložili svoje radove u čast Mavrove