in

Kaštelir: NIGRIGNANUM uz pjesmu i veselo druženje proslavio 10. obljetnicu rada

Foto Tanja Kocijančić

Lijepu glazbenu večer u čast desete obljetnice svog djelovanja priredila je jučer u Domu u Kašteliru vokalna skupina Nigrignanum Zajednice Talijana Labinci, koja je na svojoj proslavi okupila brojne prijatelje, rodbinu, suradnike, sadašnje i bivše članove i voditelje, ali i sponzore i obožavatelje. Slavljenicima u goste stigli su zborovi s kojima surađuju od prvog dana djelovanja – zborovi Župe sv. Kuzme i Damjana iz Kaštelira, Arpa Zajednice Talijana dr. Silvio Fortuna iz Višnjana pod ravnanjem Marka Ritoše i zbor San Martino ZT-a „Giovanni Palma“ iz Tara pod dirigentskom palicom Lolite Njegovan. Gosti su, naravno, također nastupili, svaki s nekoliko skladbi, te su i oni, kao i mnogi drugi sinoć, dobili zahvalnice Nigrignanuma za dugotrajnu suradnju.

Među njima su i načelnik Enio Jugovac i predsjednica ZT-a Mirela Gasparini koji su Nigrignanovcima priredili lijepo iznenađenje – Općina im je kao rođendanski dar namijenila 2.500 kuna, a ZT 2.000 kuna!

Ovaj je zbor po mnogočemu poseban, istaknula je Ester Diklić koja je sinoć bila u dvojakoj ulozi – voditeljice programa i pjevačice Nigrignanuma.

-Pjevamo na feštama i festivalima, na vjenčanjima u crkvi, u domovima za stare i nemoćne, na izložbama, natjecanjima, rođendanima, međunarodnim i lokalnim skupovima. Osim na talijanskom jeziku, pjevamo na hrvatskom, istarskom, slovenskom, engleskom, španjolskom, nešto čak njemačkom i šavrinskom, rekla je Diklić i nastavila pred brojnom publikom:

„Mi smo jednostavna grupa ljubitelja pjesme, nismo čak ni jako talentirani već imamo silnu volju pjevati, a okupili smo se i organizirali kako bi i naše mjesto imalo nekakvu pjevačku skupinu kad smo prije 10 godina organizirali prvi susret zborova, klapa i vokalnih skupina za Svetog Valentina, zaštitnika Kaštelira. Uz podršku tadašnjeg predsjednika Zajednice Talijana Labinci Roberta Bravara,  grupa je vrlo brzo započela s nastupima. Prva voditeljica bila je učiteljica muzike u našoj školi Tina Pajdaš, a nju je za kratko zamijenio etnomuzikolog Branislav Ostojić.

Od 2014. stalna voditeljica je Diana Bernobić Sirotić te se nadamo da će tako i ostati. Od prvog sastajanja do danas ostvarili smo 212 nastupa, što bi bilo 21 nastup godišnje ili skoro 2 nastupa mjesečno, što nije malo. Ne brojimo rođendanske i slične proslave kojih ima najmanje 12 godišnje. Budući da se prilagođavamo svakoj situaciji imamo i veliki repertoar od čak 98 pjesama, a najveći dio talijanskih naravno.“

Nigrignanum i gosti tako su tijekom večeri pjevali brojne pjesme, a zatim je uslijedila podjela zahvalnica svima koji su s njima surađivali.

Zbog odsutnosti Pina Ružića, voditelja zbora Župe sv. Kuzme i Damjana iz Kaštelira, zahvalnicu za suradnju preuzela je Vilma Grudić. Zatim su ih dobili bivši voditelji Tina Pajdaš i Branislav Ostojić, David Kocijančić, harmonikaš koji je s njima svirao već s 16 godina, te bivši članovi Lorela Pilat, Dajana Ban Torcello, Marija Bravar, Anđela Legović, Mirijana Vlahović, Irena Rinaldis, Antonia Kocijančić, Maria Bergudac, Beverly  Strom Bluth, Anton Bergudac, Dino Kocijančić, Aleks Torcello, Adriano Bravar, Vittorio Rossoni, Guerino Brgodac i Marjan Šugar-harmonikaš. Posthumno su zahvalnice uručili obireljima Erneste Ventin  i Umberta Kocijančića.

Ester Diklić se u ime svih slavljenika posebno zahvalila na potpori Talijanskoj uniji, Općini Kaštelir-Labinci, turističkim zajednicama Poreča, Tara-Vabrige i Funtane, te mnogobrojnim sponzorima – lokalnim OPG-ovima i tvrtkama.

Posebnu zahvalu uputili su pjevaču Serđu Valiću s kojim su pred nekoliko godina snimili pjesmu Kaštelirska gramperijada, potom triju Lipa Slovenskog društva iz Buzeta s kojima imaju također dugogodišnju vrlo uspješnu suradnju.

Zahvalnicu i cvijeće uručili su vjernoj obožavateljici Celestini Krulčić koja ih prati na svim nastupima, zatim svojoj voditeljici Diani Bernobić Sirotić i njenom suprugu Patriku Sirotiću, koji s gitarom vrlo često vježba i nastupa s njima, pa ga stoga smatraju svojim članom.

Zahvalnice su predali i sami sebi, pjevačima po glasovima.

Prvi glas: Nevenka Kocijančić, Ana Kovač, Višnja Ferarin i Slavica Ezgeta.

Drugi glas: Maria Mendizza, Mariza Jugovac i Ada Legović.

Treći glas: Rudi Kocijančić i Đani Legović.

Četvrti glas: Ester Diklić i Edo Ferarin.

Posebno su se zahvalili i Vedranu Mariću koji će svojim TOP videom od nekoliko minuta zabilježiti za njih nezaboravnu večer.

-Sigurno ima još zaslužnih i Zajednica Talijana Labinci zahvaljuje svima od srca. Vokalna skupina Nigrignanum se posebno zahvaljuje osobama koje su omogućile sve ovo, a to su Mirela Gašparini, sadašnja predsjednica i Roberto Bravar, bivši predsjednik.

Za kraj su svi zborovi na pozornici zajedno otpjevali „Quel mazzolin de fiori“, a potom je druženje nastavljeno uz zakusku.

Tekst&Foto Tanja Kocijančić

Ronjenje na Crofishu/Foto Manuel Paljuh

Još danas Crofish u Poreču: Isprobajte ronjenje uz stručno vodstvo; Cooking show Vladimira Pantovića i Deana Gluhaka

Veliki slavljenički koncert Limene glazbe Vižinada za jubilarni 25. rođendan – uz pjesmu i tortu konzula Paola Palminterija proglasili počasnim članom