in

VIKEND AKCIJA: Najava pojačanog nadzora vožnje pod utjecajem alkohola i droga

Foto Policijska uprava istarska - Ilustracija

Akcija se provodi u noći sa subote na nedjelju u vremenu od 22 sata do 5 sati

Policijska postaja Rovinj nastavlja s aktivnostima kojima je cilj podići prometnu kulturu i osvijestiti vozače na opasnosti u prometu pa će tako u noći sa subote na nedjelju, 17. na 18.  prosinca od 22 do 5 sati, policijski službenici na području Policijske postaje Rovinj-Rovigna provesti kontrolu alkoholiziranosti vozača te kontrolu vozača na opojne droge.

U prvih jedanaest mjeseci ove godine evidentirana je 181 prometna nesreća, kojom prilikom je kod 22 sudionika utvrđena prisutnost alkohola, dok u 2021. godine bilježimo 17 osoba pod utjecajem alkohola, što je povećanje za 29%. U navedenom razdoblju nisu evidentirane prometne nesreće u kojima su sudionici upravljali pod utjecajem droga. 
U istom periodu evidentirano je 154 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, dok je 2021. evidentirano 146 prekršaja, što je povećanje od 5%.

Ovim putem apeliramo na vozače, kao i na sve ostale sudionike u prometu da poštuju prometne propise i svojim ponašanjem doprinesu boljoj sigurnosti cestovnog prometa. Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi, pa su kazne u rasponu od 700,00 sve do 20.000,00 kuna, a za razinu alkohola iznad 1,5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

•             ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
•             koristite javni prijevoz,
•             koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
•             ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
•             zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
•             vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
•             u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije,
•             ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.

Pripazite i na posljedice ‘alkoholne’ večeri, jer mamurluk je podjednako opasan za vozača kao i alkohol. Znanstveno je dokazano da svi simptomi mamurluka (glavobolja, mučnina, izraženi podražaji) negativno utječu na vožnju. Prevelikim pouzdanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. Stoga usvojite ove korisne savjete, kako bi nadolazeće blagdane uistinu proveli u miru i bez neželjenih posljedica koje sa sobom nosi neodgovorno ponašanje u prometu.

Izvor Policijska uprava istarska

benzinska postaja crpka

Od utorka znatno jeftinije gorivo

Ilustracija - Foto Policijska uprava istarska

Akcija policije ”Mir i dobro”: pirotehnička sredstva nisu dio blagdanskog ugođaja