in

Više traktora u prometu – MUP šalje upozorenje vozačima

Foto Policijska uprava istarska - Ilustracija

Policijska uprava istarska upozorava vozače na pojačan oprez u prometu

Vrijeme je poljoprivrednih radova te će na prometnicama tijekom narednih dana biti više traktora i radnih strojeva. Stoga policija poziva sve sudionike u prometu na pojačan oprez.  

Radi sigurnosti vozača ove skupine vozila, ali i ostalih sudionika u prometu, apeliramo na vozače traktora da vode računa o tehničkoj ispravnosti traktora i priključnih vozila, naročito o ispravnosti uređaja za zaustavljanje i za osvjetljavanje vozila, te da vode računa o konfiguraciji terena, nagibima i nizbrdicama da ne bi došlo do prevrtanja traktora prilikom obavljanja radova. Za upravljanje neregistriranim traktorom novčana kazna iznosi 700 kuna, dok je za neosigurani traktor propisana novčana kazna u iznosu od 5.000 do 50.000 kuna.

Podsjećamo da traktori trebaju biti opremljeni sigurnosnom kabinom ili zaštitnim lukom koji štiti vozača od ozljeda u slučaju prevrtanja traktora.

Posebno ističemo da na traktorskim priključcima nije dozvoljen prijevoz osoba. U prikolicama gdje je to dopušteno, prevoziti se može najviše pet osoba, s time da ne smiju stajati ili sjediti na stranicama prikolice.

Prilikom uključenja na kolnik sa zemljanih i sličnih površina s kotača treba obavezno ukloniti blato kako se ne bi ugrožavala sigurnost drugih sudionika u prometu. Vozač koji pri uključivanju u promet ne postupi  na opisan način, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kaznit će se novčanom kaznom. Naime, sukladno članku 35. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozač  dužan s ceste i cestovnog zemljišta ukloniti i predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište te predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti.  Za navedeni prekršaj Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna u iznosu od 1.000 kuna za sudionika u prometu na cesti, dok je za prekršaj pravne ili fizičke osobe-obrtnika određena novčana kazna u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna.

Kako bi se preveniralo događanje prometnih nesreća u kojima sudjeluju  navedene skupine sudionika u prometu, odnosno kako bi se cjelokupno stanje sigurnosti u prometu podiglo na višu razinu, policijski će službenici u predstojećem razdoblju pojačano kontrolirati ovu kategoriju sudionika u prometu, a osobitu će pozornost posvetiti:

  • uključivanju traktora, priključnih vozila i radnih vozila sa zemljane na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom kako bi se spriječilo nanošenje zemlje na kolnik,
  • isključivanju iz prometa vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole ili koja nisu registrirana,
  • označavanju vozila propisanom signalizacijom, osobito u noćnim satima i u vrijeme smanjene vidljivosti, kao i samoj ispravnosti te signalizacije,
  • smještaju i prijevozu osoba i tereta, posebno na priključnim vozilima i  najvećoj dopuštenoj masi i osovinskom opterećenju prilikom prijevoza tereta.

Policijska uprava istarska upozorava i ostale vozače na povećani oprez zbog prisutnosti traktora i radnih strojeva u prometu, obzirom su ta vozila puno sporija od ostalih vozila te se nesreće događaja uslijed nepropisnih pretjecanja, objavila je istarska policija 11. listopada 2022.

Ilustracija - Foto Policijska uprava istarska streljivo

POREČ: Čistio kameni zid i našao streljivo

Foto Grad Poreč

Nova rasvjeta za naselja i na igralištima u šest porečkih naselja