in

VIŽINADA KORAK NAPRIJED PREMA NOVOM VRTIĆU I JASLICAMA – Raspisan natječaj za gradnju i opremanje

Danas je objavljena javna nabava za građenje i opremanje novog dječjeg vrtića s jaslicama u Vižinadi, procijenjene vrijednosti 6,3 milijuna kuna bez PDV-a. Projekt se financira iz Programa ruralnog razvoja RH i Programa podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, saznajemo od načelnika ove općine Marka Ferenca.

Načelnik je u prosincu potpisao ugovor o sufinanciranju izgradnje vrtića u iznosu od 5,2 milijuna kuna čime je zatvorena financijska konstrukcija, što je najveći ugovor u povijesti te općine.

Kako smo već objavili, iz Programa ruralnog razvoja RH odobreno im je 5,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt izgradnje novog dječjeg vrtića. Kada se tome pridoda 1,2 milijuna kuna prethodno odobrenih od strane Ministarstva za demografiju, ukupno su povukli 6,3 milijuna kuna što je apsolutni uspjeh za Općinu Vižinada, za koju to predstavlja pravu demografsku mjeru i poticaj za ostanak žitelja u svojoj općini.

Novi dječji vrtić, čija gradnja počinje ove godine, prostirat će se na površini od 446 četvornih metara korisne površine, što će omogućiti prostorne uvjete za rad dvije vrtićke i jedne jasličke skupine s ukupno 55 djece. Sadašnji je vrtić u prostoru od svega 120 četvornih metara. Projektom se predviđa da se u budućnosti, ako bude potrebno, vrtić može dograditi za još 20 djece. Vrijednost projekta je 8,5 milijuna kuna, pa će razliku od 2,1 milijuna kuna pokriti Općina Vižinada vlastitim učešćem. Osim što će moći primiti svu djecu, budući povećani vrtić zaposlit će još tri odgajateljice te jednu čistačicu.

Inače, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je tijekom prosinca izmjenom natječaja “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” povećala ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore za dječje vrtiće s 500 milijuna kuna na 862,14 milijun kuna kako bi se osiguralo dovoljno sredstava za sve korisnike koji su se prijavili. Naime, za projekte u sektoru dječjih vrtića zaprimljeno je 159 zahtjeva za potporu s ukupnim iznosom tražene potpore od upravo spomenutih 862,14 milijun kuna.

ŽIVI ZID U LIŽNJANU NAJAVLJUJE KAZNENE PRIJAVE – Grunbaum: „Sramotna rasprodaja Istre“

ROVINJ: Obnavlja se pročelje gradskog sata