in

ŽIVI ZID U LIŽNJANU NAJAVLJUJE KAZNENE PRIJAVE – Grunbaum: „Sramotna rasprodaja Istre“

-Tragična priča o rasprodaji Istre se nastavlja. Istra se rasprodaje, poklanja osobama i njihovim tvrtkama koje su vješte u investicijama i koje uspijevaju zakulisnim radnjama, iskorištavajući pohlepu vlastodržaca dobiti jeftino sve što hoće. To nisu domaći ljudi, građani Istre koji su dokazali da im u turizmu nema premca u svijetu. To su ljudi koje nije briga za našu budućnost, za budućnost naše djece i nije ih briga da sačuvaju prirodni okoliš. Njima je bitan profit i do njega će i „preko leševa“. Da bi se okupirala Istra nije potrebna vojska, tenkovi ili puške, dovoljno je imati političare izdajnike, rekao je živozidaš Damir Grunbaum na drugoj po redu konferenciji za medije u Ližnjanu gdje su ponovno upozorili da je talijanska tvrtka dobila 60 godina na korištenje tri hektara vrijedne obale za 100 tisuća kuna godišnje.

-Počelo je u Puli s Monumentima i Sv. Katarinom. Na redu su Muzil, Saccorgiana, Hidrobaza i drugi. U Umagu na Kravljem rtu 100 hektara zemljišta i 3 kilometra obale ograđeno je i zabranjen je pristup svima iako ne postoji nijedan ugovor ili važeći dokument koji bi to opravdao. Ministarstvo za pomorstvo i Lučka kapetanija koja bi trebala to nadzirati ne rade ništa. Predstavnička tijela šute, političke stranke šute, nije ih briga, moraju poštivati bezakonje jer su se tako dogovorile. Važniji su ima tajkuni, velike tvrtke i njihovi uhljebi, piše u priopćenju Živog zida.

Nakon što je Živi zid na prvoj presici objavio da je u Ližnjanu tvrtka talijanskog tajkuna dobila na 60 godina oko tri hektara Matićevog piska  za 100 tisuća kuna godišnje i oko pet hektara Karigadura za 300 tisuća kuna godišnje, tj. atraktivnog zemljišta uz more, pojavile su se nove informacije.

-Došli smo do idejnih rješenja koja su bila sastavni dio prihvaćenih ponuda tvrtke Marina Ibacom za Matićev pisak i Karigadur. Načelnikova opravdanja da je to učinjeno radi velikih investicija u hotele i turističko naselje, a kako bi Općina Ližnjan napokon oživjela, bile su očite laži. Prema idejnom rješenju na Karigaduru će se postaviti 18 mobilnih kućica, bit će pripremljeno i 18 mjesta za njih, a gradit će se 15 bungalova. Ni traga od silnih hotela s bezbroj zvjezdica i velikih investicija. Prevareni su građani na zboru i prezentaciji i vijećnici na sjednici sljedećeg dana kada su dali zeleno svjetlo sramotnim ugovorima, navodi županijski vijećnik Živog zida.

Na Matićevom pisku, nastavio je Grunbaum, neće se ništa ozbiljno izgraditi, ali se dozvoljava tajkunu da preuzme montažni ugostiteljski objekt Ližnjanca i postavi još jedan.

-Zanimljivo da u ugovoru tvrtka talijanskog tajkuna ne bi smjela graditi ništa do 25 metara udaljenosti od mora, a dozvoljava joj se preuzimanje tuđe nekretnine koja je uz samo more. Još je intrigantnije da su tri montažna objekta koja rade samo sezonski sa stotinjak kvadrata prihodovala općini godišnje puno više od onog što će tajkunska tvrtka plaćati svake godine sljedećih, zamislite – 60 godina! Za šlag na tortu je namjera Općine Ližnjan da talijanskom tajkunu izgradi pristupni put njegovoj privatnoj parceli vrijedan 7 milijuna kuna? Naše sumnje na teška kaznena djela korupcije i zlouporabe položaja polako se obistinjuju. Ukoliko se ugovori s tvrtkom talijanskog tajkuna ubrzo ne razvrgnu Živi zid će pokrenuti kaznene prijave protiv odgovornih, piše nadalje u priopćenju Živog zida.

Stav Živog zida je da se zemljišta uz more daju u dugoročne koncesije ili najam građanima Istre po uzoru na model u Austriji koji počiva na malim obiteljskim hotelima i da država i financijske institucije iznađu model kojim će pratiti takve investicije.

-Ovakvom rasprodajom budućnost naše djece je služiti tuđinu, konobariti, kuhati, čistiti, spremati… Je li to ono što želimo sebi samima i našoj djeci, pita Damir Grunbaum.

DRUŠTVO NAŠA DJECA POREČ: Susret „Stihovi ne priznaju granice”

VIŽINADA KORAK NAPRIJED PREMA NOVOM VRTIĆU I JASLICAMA – Raspisan natječaj za gradnju i opremanje