in

VIŽINADA: Neda Šainčić Pilato boravila u Italiji na inauguraciji spomenika žrtvama fojbi

Predsjednica Zajednice Talijana i Općinskog vijeća Vižinade, Neda Šainčić Pilato, boravila je proteklog vikenda u talijanskom mjestu Olgiate Olona u provinciji Varese-Milano, gdje je prisustovala Danu sjećanja, odnosno svečanom otvaranju spomenika postavljenog u znak sjećanja na žrtve fojbi. Ono što je zanimljivo jest da su oko spomenika postavili kamenje i crvenu zemlju koja simbolizira prolivenu krv, donijetu iz okolice Vižinade, točnije u blizini rodne kuće Norme Cossetto.

-Predstavljala sam Vižinadu na tom posebnom događanju, budući da već duže vrijeme našu općinu i to talijansko mjesto veže odnos prijateljstva I suradnje. Kamenje i crvena zemlja postavljeni su oko spomenika i simboloziraju Istru. Bio je to trenutak pun emocija, komentirala je Šainčić Pilato.

Općina Olgiate Olona odlučila se na ovaj potez na inicijativu svog građanina Uga Nicetta, čija je supruga Graziella rodom iz Pazina. Nicetto se, posjećujući Istru, osobno upoznao s pričama o patnjama svojih sunarodnjaka koji su završili u fojbama u razdoblju između 1943. i 1945. godine. Mediji iz tog kraja prenose kako je nakon svečane mise delegacija krenula na Trg Sandra Pertinija gdje je inauguriran spomenik žrtvama.

“Zahvaljujući suradnji s općinskom upravom i Zajednicom Talijana u Vižinadi spomenik je na novoj lokaciji ukrašen kamenjem i zemljom s dubokim simboličkim značenjem. Oko njega, u stvari, od danas postoji crvena istarska zemlja, tipične boje krvi, koja će pamtiti zvjerstva rata i biti upozorenje koje je prošlost uputila našoj budućnosti, kako se ništa od toga što se tada dogodilo ne bi više ponovilo”, rekao je gradonačelnik Gianni Montano.

POREČ: Uskoro počinje Tjedan psihologije

POREČ: Uskoro počinje Tjedan psihologije

FUNTANA objavila Proračun u malom kako bi se građani bolje upoznali u što sve općina ulaže

FUNTANA objavila Proračun u malom kako bi se građani bolje upoznali u što sve općina ulaže