in

VIŽINADA – Povećane stipendije, novo zapošljavanje u vrtiću i natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta

Sjednica Općinskog vijeća Vižinade - Foto Slavko Ledić

Deseta sjednica Općinskog vijeća održana je u novouređenoj vijećnici, koja je sada poprimila daleko primjereniji izgled za sve djelatnosti za koje je i namijenjena. Predsjednik Vijeća Oliver Arman predložio je dnevni red od čak 10 točaka koji je jednoglasno i usvojen. Nakon što je verificiran zapisnik sa prethodne sjednice vijećnici su usvojili odluke o raspisivanju javnog natječaja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu općine te davanju u najam, pristup  i korištenje kabelske kanalizacije čiji je vlasnik općina. Propisano je da se zemljište u najam daje zakupcima na 25 godina ako će ga koristiti za nasade i sadnju maslinika, vinograda, drvenastih voćaka,  lavande ili mediteranskih kultura, na 15 godina ako će se koristiti za stočarstvo, pčelarstvo ili uzgoj puževa, a na 10 godina za livade, pašnjake, uzgoj jagodičastog i sitnog voća, cvijeća, ukrasnog bilja, povrća i žitarica ili pak mješovitih kultura. 

Na prijedlog Dječjeg vrtića „Radost” iz Poreča, u čijem sastavu djeluje i Dječji vrtić u Vižinadi dana je suglasnost za zapošljavanje dvije odgajateljice od kojih je jedna na određeno, a jedna na neodređeno vrijeme, te dvije asistentice za rad s djecom s posebnim potrebama, na određeno radno vrijeme. Naime, u Dječji vrtić u Vižinadi u ovoj su  pedagoškoj godini upisane dvije vrtićke i jedna jaslička grupa, među kojima je i dvoje djece s posebnim potrebama. 

Sredstva za financiranje plaća osoblja osigurana su u Proračunu Općine Vižinada za 2022. godinu u Programu javnih potreba u predškolskom uzrastu dok će se sredstva za 2023. godinu planirati u Proračunu za 2023. godinu. 

Poznato je da Općina Vižinada posebnu brigu vodi o svojim mladim sugrađanima o čemu govori i njena prestižna titula „Općina prijatelj djece” . Tako je Općinsko vijeće na ovoj sjednici donijelo odluku da uz već dodijeljene stipendije učenicima i studentima raspiše natječaj za još četiri studentske i dvije učeničke stipendije. Ujedno je odlučeno da se iznos stipendija za sve korisnike poveća za po stotinu kuna pa će one ubuduće iznositi za učenike 400, a za studente 600 kuna. 

Donesena je odluka da se na svečanoj sjednici povodom Dana općine zahvalnice dodijele zaslužnim pojedincima i udrugama. Dobit će ih profesor povijesti Valter Baldaš za izuzetan doprinos u mnogobrojnim akcijama Zajednice Talijana, Župnoj zajednici i Školi, Nogometni klub Vižinada, koji se ove godine plasirao iz treće u drugu Županijsku ligu te Dobrovoljno vatrogasno društvo „Vitis” za unapređenje sustava vatrogastva u općini i učinkovitu provedbu vatrogasne djelatnosti. Plakata će biti dodijeljena Zajednici Talijana koja neprekidno već 30 godina doprinosi obogaćivanju kulturnog i intelektualnog života  čime pozitivno pridonosi očuvanju identiteta i kulturne baštine te promovira razvoj kulture na području Općine Vižinada.

Vijećnici su se interesirali i o mogućnostima osiguranja boljih uvjeta na postojećim dječjim igralištima, zaštiti poljoprivrednog zemljišta, sigurnosti u prometu posebno na dijelovima prometnica u vrijeme pojačanog intenziteta, pitanjima uvjeta izvođenja građevinskih radova u turističkoj sezoni, mogućnostima dugoročnijih zakupa prostora za organiziranje aktivnosti od općeg interesa.

Tekst i foto Slavko Ledić

Foto TZ Poreč

POREČ: Prijavite se na biciklijadu povodom Svjetskog dana turizma

medulin škola

VRŠNJAČKO NASILJE U MEDULINU – Hitan sastanak nakon novog incidenta u školi