in

VIŽINADA: Zajednica Talijana slavi 30. rođendan u nedjelju

Foto Zajednica Talijana Vižinada

Zajednica Talijana Vižinada organizira proslavu tridesete obljetnice svog osnutka svečanošću koja će se održati u nedjelju, 19. lipnja 2022., u školskoj dvorani u Vižinadi s početkom u 18 sati.

Sudjelovat će sve sekcije ZT-a, najmanje članice skupine kreativnog plese Coccinelle, potom minicantanti, pjevači solisti, mješoviti zbog Armonia, bend mladih Funk Off Band, skupina Italianissimi i Brass Band. Prigodno će biti otvorena izložba aktivistica s kreativnih tečajeva slikanja, dekupaža i fotografije.

Među uzvanicima očekuju se predstavnici Općine Vižinada, generalni konzul Italije u Rijeci, predstavnici Istarske županije, Talijanske unije, Narodnog sveučilišta u Trstu, potom predsjednici drugih zajednica Talijana i drugi.

-Nakon gotovo pola stoljeće tišine 19. lipanj 1992. bio je povijesni dan. Na svečanoj ceremoniji u Domu kulture, gdje je održana konstituirajuća skupština novonastale zajednice Talijana, nazočilo je 105 od 170 prijavljenih pripadnika manjine koji su do tada bili dio ZT-a Poreč. Danas naša zajednica broji 230 članova s ​​pravom glasa, desetak mladih i tridesetak simpatizera.

Neda Šainčić Pilato

Zajednica Talijana Vižinada ima neprocjenjivu vrijednost u svom radu na očuvanju kulture i održavanju tradicije i njenog prenošenja na mlade. Upravo to jamčit će nam kontinuitet u održavanju najvažnijih vrijednosti. Nastavi ćemo i dalje organizirati razne aktivnosti i susrete u našem lijepom i prostranom novom sjedištu, koje je nakon dugogodišnjeg čekanja svečano otvoreno 5. prosinca 2014. godine, istaknula je povodom 30. obljetnice rada predsjednica ZT-a Neda Šainčić Pilato.

USB Poreč zaključio godinu fantastičnim uspjehom na Island dance competitionu

Policijska postaja Poreč - Foto Tanja Kocijančić lipanj 2022

Od ponedjeljka novo radno vrijeme policije