in

Vraćaju se siječanjske temperature: Od ponedjeljka orkanska bura i oštro zahladnjenje

Foto Pixabay - Roberto Barresi - Ilustracija

Istramet piše da nakon vrlo monotone zime bez ijedne prave mogućnosti pojave snijega u Istri, a izostale su i zimske ciklone, početak travnja donosi neobično i ekstremno zahladnjenje koje pomalo podsjeća na 2021. godinu.

Uvod u jaču promjenu vremena bit će bura koja će najjače puhati u ponedjeljak, a koja će biti jaka i olujna, ponegdje s orkanskim udarima. Bura će vjerojatno ograničavati promet, stoga oprez ako planirate putovanje. Temperature zraka u višim slojevima atmosfere snizit će se na siječanjske vrijednosti, pa čak i nešto ispod. U gorju na plohi od 850 hPa valja očekivati blizu -10 °C, što je zaista ekstremno za doba godine.

Oborine na istarskom području ne očekujemo, dok su u gorju mogući pljuskovi snijega.

Što se tiče minimalnih temperatura zraka i mraza, jak mraz nažalost ozbiljno prijeti cijeloj regiji, ali koliko će temperature zraka nisko pasti ovisit će o više čimbenika kao što su jačina vjetra i postotak naoblake o čemu ćemo pisati više idućih dana. (Petar Radovan/Istramet).

Evo što piše portal televzije N1:

U noći na ponedjeljak vjetrovito, zapuhat će sjeverac uz osjetan pad temperature zraka, a na Jadranu će iznenada punom snagom zapuhati olujna na udare orkanska bura. Najviše dnevne temperature danas od 14 do 18. Sutra, u ponedjeljak, osjetno hladnije. U sjeverozaspadnim krajevima unutrašnjosti na srednjem i južnom Jadranu promjenljivo oblačno, a u Slavoniji i Baranji Lici i  Gorskom kotaru pretežno oblačno s kišom, a u gorju uz kišu je moguća i pokoja pahulja snijega – susnježica i snijeg. Vjetrovito, u unutrašnjosti jak do olujni sjeverni i  sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima.

Jutarnje temperature zraka uglavnom od 1 do 6, na Jadranu od 7 do 12. Najviša dnevna između 5 i 9 a na Jadranu od 12 °C na sjevernom dijelu do do 18 °C na jugu  Dalmacije. Tjedan pred nama biti će promjenljivo oblačan i prohladno, vjetar će pojačavati osjet hladnoće. Sredinom tjedna u unutrašnjosti je mjestimice
moguć mraz stemperaturama na 5 cm visine od tla oko -4C. Na Jadranu jaka bura s oblacima burine kape nad priobalnim gorjem. Krajem tjedna s više naoblake a izgledna je i slaba kiša uglavnom u unutrašnjosti i gorju, piše portal televizije N1 .

NE KORISTITI PIXSELL

Mladić ucjenjivao popa. Ovaj mu prepisao aute, vikendicu i još k tome dao 100.000 kuna

Foto Grad Poreč

POREČ U PLAVOM: Obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu