in

POREČ U PLAVOM: Obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Foto Grad Poreč

Zdravi grad Poreč i Grad Poreč na inicijativu predstavnika roditelja djece koja pohađaju posebni odjel Osnovne škole Poreč, te sa suradnicima iz  partnerskih organizacija i to iz Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda iz Pule-ispostave Poreč, Indigo-Kabinetom za razvojnu podršku i Pučkim otvorenim učilištem, razradio je program za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji je održan sinoć u kazališnoj dvorani.

Zgrada porečke gradske uprave u plavome - Foto Grad Poreč
Zgrada porečke gradske uprave u plavome – Foto Grad Poreč

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. travnja, a u kazalištu su tom prilikom održana predavanja „Uloga dječjeg vrtića u procesu ranog otkrivanja poremećaja iz spektra autizma“ za odgojitelje i pomoćnike u dječjem vrtiću, te predavanje „Poremećaj iz spektra autizma“ za roditelje, stručnjake te zainteresiranu javnost. Na kraju je održana projekcija filma „The Reason I Jump – Razlog zbog kojeg skačem?“, sve u cilju podizanja svjesnosti o ovom neurorazvojnom poremećaju, upućivanja na prepoznavanje ranih znakova koji upućuju na neku od teškoća na autističnom spektru, ukazivanja na značaj rane intervencije/tretmana kod djece te boljeg razumijevanja različitosti i potreba, kako djece tako i obitelji s djetetom s poremećajem na autističnom spektru.

Predavanja su pratili stručnjaci, roditelj i ostali zainteresirani, a okupljene je pozdravio i porečki gradonačelnik Loris Peršurić, koji se zahvalio svima na dolasku i organizaciji, te izrazio nadu da će ovaj porečki program i profesionalcima i obiteljima i javnosti biti važan i koristan.

Stručni skup o autizmu - Foto Grad Poreč
Stručni skup o autizmu – Foto Grad Poreč

Ovim je povodom zgrada gradske uprave sinoć i danas će, u nedjelju 2.4., osvijetliti u plavo, simbolično obilježavajući ovaj dan. Na dan svjesnosti o autizmu i velike svjetske metropole osvjetljavaju važne zgrade plavom bojom usmjeravajući pažnju na ovaj poremećaj i na mogućnosti  pružanja pomoći i podrške osobama s poremećajem autizma, saznajemo u Gradu Poreču.

Foto Pixabay - Roberto Barresi vjetar bura more nevrijeme

Vraćaju se siječanjske temperature: Od ponedjeljka orkanska bura i oštro zahladnjenje

Foto Srednja škola Mate Balote Poreč

Zbog tragične pogibije učenika porečke škole: Ministarstvo pokrenulo postupak krizne intervencije