in

VRSAR: Odlično napreduje gradnja KUĆE U PRIRODI u šumi Kontija

Foto Tanja Kocijančić

Izgradnja znanstveno-edukacijskog centra u šumi Kontija na preduje po planu i trebao bi biti zgotovljen do ožujka 2021. godine. Zgrada je projektirana kao “Kuća u prirodi” sa solarnim izvorom energije i vlastitom vodospremom.

Općina Vrsar je početkom ožujka potpisala ugovor za početak izgradnje ovog objekta s bujskom tvrtkom Adriaing za 7,78 milijuna kuna, a stručni nadzor ugovoren je s tvrtkom Zaštita inženjering konzalting iz Rovinja. No, u cijeli se projekt umiješao koronavirus, pa je gradnja, umjesto u travnju, počela sredinom svibnja.

VRSAR: Odlično napreduje gradnja KUĆE U PRIRODI u šumi Kontija
Foto Tanja Kocijančić

Iz općinske uprave doznajemo da je do sada odrađeno više od 5 posto ukupnih radova. Do saa su izvedeni strojni iskopi terena za temelje zgrade, kao i za cisternu te sabirnu jamu. Izvedene su betonske ploče cisterne i sabirne jame, te su betonirani svi temelji, kao i nadtemeljni zidovi. Trenutno se priprema podloga za prvu ploču.

-Dana 13. ožujka izvođač je uveden u posao, ali zbog pandemije radovi su privremeno obustavljeni u periodu od 18. ožujka do 18. svibnja, kada su započele intenzivne aktivnosti na organizaciji gradilišta i pripremnim radovima. Tijekom svibnja organizirano je gradilište, raščišćeno raslinje i uklonjene postojeće ruševine na poziciji planirane gradnje ZEC-a, saznali smo u Općini Vrsar.

VRSAR: Odlično napreduje gradnja KUĆE U PRIRODI u šumi Kontija

Ovim će se projektom stara stancija pretvoriti u moderan Znanstveno edukacijski centar, površine 552 četvornih metara, potpuno opremljen za brojne radionice i edukacije (114 radionica do 31.12.2021.).

Kao što smo već objavili, ZEC je zamišljen kao centar edukacije iz područja prirodnih i tehničkih znanosti, prvenstveno za učenike i studente koji će, uz suvremene metode poučavanja, moći koristiti laboratorijsku opremu za eksperimente budućeg svojevrsnog centra izvrsnosti. 

Istovremeno, ZEC će biti i centar za informiranje i educiranje lokalnog stanovništva, turista i posjetitelja te punkt koji će služiti organizaciji inovativnih turističkih i sportskih aranžmana s osnovnom idejom vodiljom – povratak čovjeka prirodi.

ZEC će služiti i Naturi Histrici u upravljanju zaštićenim područjima Istarske županije.
U sklopu ZEC-a planirani su i prostori za smještaj predavača i polaznika edukacija i seminara, prostori za osoblje, sastanke i rad, polivalentni multimedijski prostor, recepcija i info punkt, laboratorij te sportsko-penjačka stijena.

Izgradnja Znanstveno-edukacijskog centra u šumi Kontija na mjestu ruševne zgrade odnosno stare stancije ključna je točka projekta „KLIM  Kontija – Limski zaljev – Održivo upravljanje zaštićenim područjima“, koji je Općina Vrsar kao vodeći partner prijavila je u travnju 2017. godine na natječaj „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Partneri Općine na projektu  „KLIM“ su Istarska županija i Javna ustanova Natura Histrica.

Koncem srpnja 2018. godine projekt je odobren i potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i Općine Vrsar. Ukupna vrijednost projekta je nešto viša od 13,86 milijuna kuna, a odobren je iznos EU potpore u visini  9,11 milijuna kuna.

Od navedenog iznosa za aktivnosti Općine Vrsar  odobreno je nešto više od 7 milijuna kuna, za aktivnosti JU Natura Histrica 1,14 milijuna i za Istarsku županiju 944 tisuća kuna.

Općina je potom projekt „KLIM“ prijavila i na javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu, koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU raspisalo u kolovozu te godine. U cijelosti su odobrena tražena dodatna sredstva potpore za Općinu i partnere u iznosu od 2,34 milijuna kuna, razmjerno njihovu učešću u sredstvima odobrenim po prethodnom natječaju.

Stoga je ukupan iznos potpora iz EU i nacionalnih fondova za projekt „KLIM“ 11,46 milijuna kuna, što samo za sebe svjedoči o važnosti projekta i njegovoj kvalitetnoj pripremi.   

Projekt „KLIM“ je svojevrsni početak sustavnog pristupa valorizaciji šireg područja Limskog zaljeva i Limske drage koji obiluju iznimnom prirodnom, ali i kulturnom baštinom. U tu svrhu Istarska županija već je izradila projektom predviđenu  početnu i stručnu dokumentaciju, a planirana je i izrada idejnog projekta glavnog receptivnog punkta – Centra za posjetitelje Lim. Budući da to područje posjećuju brojni turisti i namjernici izradit će se, ujedno, strateški marketing plan za pozicioniranje i promociju na sve zahtjevnijem turističkom tržištu.

KRVOPIJA SVE VIŠE: 27. lipnja zaprašivanje protiv komaraca u Funtani

TAR: U srijedu zamagljivanje protiv komaraca

Vinarija RAVALICO ima novi sjajan proizvod – 1903 CUVÉE NOIR - Spoj obiteljske tradicije i mladosti

Vinarija RAVALICO ima novi sjajan proizvod – 1903 CUVÉE NOIR – Spoj obiteljske tradicije i mladosti