in

Vinarija RAVALICO ima novi sjajan proizvod – 1903 CUVÉE NOIR – Spoj obiteljske tradicije i mladosti

Francesco Ravalico/Foto Tanja Kocijančić

Jedna od najpoznatijih i najstarijih istarskih vinarija – F&F Ravalico iz Nove Vasi kod Brtonigle – ima novi i ekskluzivni proizvod koji se puni u tek 1.300 buteljki. Zove se 1903 Cuvée Noir kao spoj merlota i caberneta sauvignona. Ljubitelje dobre kapljice iznenadit će i oduševiti njegova pitkost, s tek 12,8 posto alkohola, u kojem se osjeti aroma crvenog i šumskog voća u merlotu, ali i složenost cabernet sauvignona. Idealno će se sljubiti uz „konkretnija“ jela, kao što su crveno meso i sir. Ali, tko želi, može ga kušati uz svako jelo.

Francesco Ravalico/Foto Tanja Kocijančić

Berba je to iz 2018. godine, kada se predstavnik pete generacije obitelji Ravalico, Francesco, vratio kući s diplomom Agronomskog fakulteta. Francescu je tad sinula ideja da napravi vino koje će imati njegov potpis, budući je on sada glavni enolog u obiteljskom velebnom podrumu. Želio je da to bude vino s daškom prošlosti i duge vinarske tradicije koja krasi njegovu obitelj.

Etiketa poput pisma

Upravo je 1903. Giovanni Ravalico započeo s proizvodnjom vina. Naime, prije te godine Giovanni je došao u Novu Vas iz Pirana i počeo kupovati vinograde.

Bile su to teške godine, vrijeme mnogih odricanja, radilo se „od mraka do mraka“. No, malo po malo prihodi od poljoprivrede su rasli.

Od nekoć malog posjeda od niti hektara površine ova je obitelj danas jedna od najvećih privatnih vinarija u Istri s 40 hektara pod vinovom lozom. Ozbiljniji uzlet ove obiteljske tvrtke krenuo je 1986. godine kada su se među prvima odlučiti buteljirati. Tu su odluku, ispostavilo se vrlo uspješnu, donijeli braća Bruno i Antonio, te njihovi sinovi Bruno, Roberto i Gianni.

Novo vino u paleti proizvoda obitelji Ravalico

Cijela je obitelj i danas uključena u posao.

Htio sam napraviti nešto posebno, nešto drugačije i nešto što će nositi moj potpis. Isprobavao sam, eksperimentirao i tu berbu crnih sorti spremio u hrastove bačve. Vino je odležalo dvije godine i nedavno smo ga punili u boce. Već je na tržištu, ali imat ćemo ga u limitiranoj količini, tek 1.300 buteljki. I svaka je numerirana, priča Francesco, koji se pobrinuo i za dizajn etikete.

S prednje strane piše 1903 i broj boce, a otraga je etiketa poput starog pisma, s markicom na kojoj je lice Giovannija Ravalica, kojem je ovo vino posvećeno.

Također, i buteljka je posebna, a umjesto uobičajene kapice boca se zatvara na čepu voskom, dakle ručno – jedna po jedna i tako sve do brojke od 1.300.

Priča o ekskluzivnom vinu 1903 tu neće stati, jer Francesco najavljuje uskoro i liniju u zlatnoj boji. Bit će od malvazije, također iz berbe 2018., koja će biti dijelom odležana u bariku, a dijelom u bačvama od inoksa. Omjer trenutno Francesco još isprobava i najavljuje također limitiranu ediciju od samo 1.300 komada.

Limitirana edicija vina 1903

Vinarija Ravalico spada u najveće hrvatske proizvođače s godišnjom proizvodnjom od 300 tisuća litara. U bogatoj paleti proizvoda nude malvaziju, chardonnay, pinot sivi, muškat bijeli, rose’, merlot, cabernet i 2 pjenušca od chardonnaya i pinota sivog – Brighi Brut i Brighi Brut Rose’. Proizvodi s Ravalicovim potpisom prodaju se diljem cijele Hrvatske i Slovenije, ponajviše u restoranima, marketima i enotekama.

Nositelji ove poznate vinarske marke danas su Bruno, Gianni i Aleksandra. I njihova su djeca članovi tima i pomažu, a možda će jednog dana, poput Francesca, i sami odlučiti karijeru u cijelosti posvetiti obiteljskom poslu.

Osim vinograda, obitelj Ravalico ima i nasade maslina pa proizvode i maslinovo ulje, a vrlo su cijenjene i tražene zbog svoje pitkosti i izvornosti i njihove rakije.

Cijelu priču o obitelji Ravalico i njihovim proizvodima pročitajte na  https://f-f-ravalico.hr/ .

Tekst&Foto Tanja KOCIJANČIĆ

VRSAR: Odlično napreduje gradnja KUĆE U PRIRODI u šumi Kontija

TAR: Ove godine općinska priznanja dobit će VALSANTA i zbor SAN MARTINO