in

VRSAR: Pozivaju se građani da odlažu otpad na reciklažno dvorište i time štite svoje i tuđe zdravlje

Reciklažno dvorište u Gradini

Reciklažno dvorište u Vrsaru u funkciji je od 2. studenog i u ovom prvom mjesecu rada zabilježen je solidan odaziv građana. Iz Usluge ističu da dobivaju česte upite i pozive građana s područja Općine Vrsar, pa je tako za očekivati u narednim mjesecima i puno veću posjećenost.

Kroz reciklažno dvorište u razdoblju od otvaranja prošlo je 50-ak građana koji su ukupno predali 2.100 kg otpada, saznajemo od tehničke direktorice komunalnog poduzeća Usluga Angele Tolušić. Od otpada koji su najčešće predavali radilo se o odjeći, manjem elektroničkom otpadu, posudama s bojama kao i spremnicima i bocama pod tlakom te uobičajenim staklenim i metalnim ambalažama, papiru i kartonu. 

-Upiti koje smo imali najviše su se odnosili na konkretne vrste otpada koje se sve mogu dovesti u reciklažno dvorište i u kojim količinama te plaća li se usluga.

Kao što smo i u više navrata informirali javnost koristimo odmah ovu priliku da još jednom naglasimo da je korištenje reciklažnog dvorišta besplatno za fizičke osobe, a na reciklažno dvorište mogu predati glomazni otpad, električnu i elektroničku opremu, jestiva ulja i masti, boje, tinte, ljepila i smole, baterije i akumulatore, ambalažu koja sadrži ostatke opasnih tvari, fluorescentne cijevi i ostali otpad koji sadrži živu, tonere, odjeću i tekstil, metal i svu metalnu ambalažu, staklo i staklenu ambalažu, plastiku i plastičnu ambalažu i mnoge druge vrste otpada.

Također, a budući je bilo pitanja i oko zbrinjavanja zelenog otpada iz vrtova (trave, lišća i granja), ističemo da se ne predaje u reciklažno dvorište već su građani u mogućnosti preuzeti bio vreće za biorazgradivi otpad u predvorju zgrade Općine ili u samom reciklažnom dvorištu po cijeni od 10 kuna. Preuzimanje takvih vreća je bez dodatne naknade s obračunskog mjesta korisnika pozivom na broj koji je otisnut na samim vrećama, 091/432 1106 ili 052/452 807, istaknula je Tolušić.

Načelnik Općine Vrsar Ivan Gerometta naglasio je da se redovnim odlaganjem otpada na reciklažnom dvorištu sprječava zagađenje tla, vode i zraka, a ujedno se time štiti zdravlje građana, flore i faune. Pozvao je svoje sugrađane da se odgovorno odnose prema svom otpadu i da ga zbrinjavaju na zakonom propisan način, prvenstveno korištenjem sustava reciklaže koji uključuje kućno razvrstavanje otpada, korištenje zelenih otoka i reciklažnih dvorišta.

-Građanima smo omogućili sve potrebne preduvjete i to besplatno, te zaista nema više razloga da se potencijalno opasan otpad baca u okoliš. Oni koji smeće odlažu u prirodu pokazuju neodgovornost i time ugrožavaju svoje i zdravlje svojih sugrađana, te ujedno riskiraju i prekršajni progon i novčane sankcije, naglasio je Gerometta.

Ponavljamo još jednom da je radno vrijeme reciklažnog dvorišta u ovom zimskom razdoblju: ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom u jutarnjim satima od 8 do 15 sati, srijedom od 10 do 17 sati a subotom od 8 do 13 sati.

Novigradske kartuline – radionica i izložba Likovne udruge Agata

Korona covid maska maskice zaštitne

ISTRA: U srijedu 85 novozaraženih