in

VRSAR: Prva tribina za građane o korištenju reciklažnog dvorišta

Započele informativno-obrazovne aktivnosti u sklopu projekta „Izgradnja reciklažnog dvorišta u Vrsaru“, KK.06.3.1.03.0153

Nedavno je u vrsarskom multimedijalnom centru More-More održana prva javna tribina s radionicom u sklopu projekta „Izgradnja reciklažnog dvorišta u Vrsaru”. Javnu tribinu i radionicu proveli su djelatnici tvrtke Logička matrica iz Zagreba s ciljem edukacije stanovništva o pravilima odlaganja otpada na reciklažnom dvorištu i o pravilnom postupanju s reciklabilnim otpadom prije odlaganja na reciklažno dvorište.

Voditelj projekta, Drago Pavlek, predstavio je projekt okupljenim građanima, te posebno istaknuo sufinanciranje iz Kohezijskog fonda. Zatim je ukratko predstavio zakonodavni okvir za uspostavu reciklažnih dvorišta. Stručnjak za gospodarenje otpadom Stanko Ivaniček izlagao je o samom reciklažnom dvorištu u Vrsaru, koje vrste otpada će se moći ondje odložiti i kako pripremiti reciklabilni otpad za odlaganje. Posebno je istaknuo sprječavanje nastanka otpada, ponovnu uporabu predmeta te recikliranje kao mjere kojima građani mogu smanjiti količine otpada u svojim spremnicima. Za svaku mjeru dani su primjeri postupanja.

U sklopu radionice pripremljene su najčešće vrste otpada koje nastaju u kućanstvima, te je demonstrirano razvrstavanje u određene spremnike. Isto tako, posebno je istaknuta potreba ispiranja plastike, odvajanje papira od plastike kako bi se dobile čiste komponente pojedinih vrsta otpada koje se mogu dalje reciklirati.

Nakon javne tribine i nakon radionice okupljeni građani su mogli postavljati pitanja. Posebno se povela rasprava oko načina pripreme otpada prije odlaganja na reciklažno dvorište, a na pitanja su, osim djelatnika Logičke matrice, odgovarali i predstavnici Općine Vrsar i komunalnog društva Usluga Poreč.
Da podsjetimo, projekt „Izgradnja reciklažnog dvorišta u Vrsaru“, KK.06.3.1.03.0153 sufinancira se iz Kohezijskog fonda u visini od 3.189.422,06 kuna ili 85% prihvatljivih troškova, a ukupna vrijednost projekta iznosi 3.947.736,25 kuna. Ostatak od 15% prihvatljivih troškova i neprihvatljive troškove osigurano je iz vrsarskog proračuna.

Tjedna ponuda poslova u Istri: Radnike traže Plava laguna, Euro Tim, Istria home, De Conto…

VIŽINADA: Počela druga faza obnove stare sale u Ferencima koja postaje dom za mještane