in

ZA ILI PROTIV? Reakcije na puštanje porečkih LAMPIONA – dok je većina oduševljena, drugi kritiziraju da su mogli izazvati požar – Evo što kaže organizator akcije ZLATKO JANKOVIĆ-MILOŠ

Puštanje lampiona na Peškeri/Foto Lions klub Poreč

Magična slika puštanja lampiona u petak navečer iz porečke Peškere u sklopu akcije za pomoć mladoj Antoniji Tamburin i u našem gradu doživjele su, osim na tisuće pozitivnih komentara, i kritike onih koji brinu o ekološkoj strani ove priče. Slična se priča događa upravo u Puli gdje su proteklog vikenda, isto kao i u Poreču, na tisuće lampiona puštene u nebo iznad Arene u sklopu otvaranja Hand Made Festa. No, zbog brojnih negativnih komentara na društvenim mrežama osnivačica tog festivala već je objavila da puštanja lampiona više u Puli neće biti. Iako je to također bila akcija kojom se, isto kao i u Poreču, skupljala humanitarna pomoć.

Polemike se u Puli ovih dana žestoko vode, jer ima onih koji su i za i protiv, a takvi su se komentari našli i nakon porečkog puštanja lampiona u organizaciji Lions kluba Poreč. Mnogi su se zapitali gdje su ti lampioni završili, uz opasku da su mogli izazvati požar, te da štetno djeluju na okoliš.

Organizator akcije Zlatko Janković-Miloš istaknuo je da se radi o biorazgradivim lampionima, te da, iako se uvijek nešto nepredviđeno može desiti, nikakvih intervencija vatrogasaca te večeri nije bilo.

„Uvijek ima i uvijek će biti onih kojima nešto smeta, pa i puštanje lampiona u humanitarne svrhe. I nakon naše akcije pojavile su se slične priče kao u Puli, ali kada se priča o ekologiji, onda je to daleko šira priča od lampiona. Kao i što danas čitam izjavu Zelene Istre u medijima kako postoje daleko veći problemi u ekologiji, kao što su Kaštijun, razvrstavanje otpada… Slamčice iz beach barova uguše više kornjača nego svi pušteni lampioni u svijetu, a da ne govorimo o hrpi smeća, najčešće plastike, po morima i šumama koje je proizveo i bacio čovjek. I da, ima poneki problem i s lampionima.

Mi smo u Poreču imali sreću s vremenom u jedan dan razlike od Pule, gdje je vrijeme bilo lošije. Ipak neki su lampioni završili odmah na Peškeri u moru, a poneki u gradu. To se teško može izbjeći. Međutim to je na toliki broj puštenih lampiona zanemarivo mali broj, komentirao je Janković-Miloš.

Lampioni su, dodao je, po uvoznoj deklaraciji biorazgradivi i većina ih je izgorjela u zraku i onda ostatak je pao u more. Ostaci se, za razliku od plastike, istope, tako da nema ekološke štete.

-Po meni je najvažniji podatak da se nigdje ništa nije zapalilo, jer intervencije vatrogasaca nije bilo, a prema uvjeravanju proizvođača i to se teško može dogoditi, jer je plamen toliko slab da on ne može razgoriti recimo drvo u šumi. Incidente ne isključujem nigdje pa ni u ovom slučaju.

Ovakvu manifestaciju je jako teško organizirati i ona je organizirana uz veliki napor Lionsa i nekolicine pojedinaca. Za akciju je trebalo ishoditi 11 rješenja, potvrda, dozvola i prijava da bi sve bilo legalno i pridobiti za akciju Društvo Naša djeca, škole, medije, Grad i TZ Poreč, izvođače, a ponajprije građane da prepoznaju njenu svrhu i cilj i pokažu svoju dobrotu i senzibilnost prema mladoj djevojci. I to je bio i konačni cilj puštanja lampiona. Isto tako ne treba zanemariti ni radost koju smo učinili djeci i roditeljima, koja se vidi na snimkama kada lampion poleti u zrak, navodi organizator.

Veli da sada, nakon sve pozitive koju je akcija napravila, ne bi trebalo sve svesti na ekološki aspekt koji nikako ne treba zanemariti, ali svakako realno sagledati.

-Međutim, ne slažem se s brojnim komentarima ekološki osviještenih građana koji sve to skupa preuveličavaju i vrijeđaju organizatore ove akcije. Posebno se ne slažem da to bude medijski, a prije svega na društvenim mrežama u prvom planu. Žao mi je što se napadaju organizatori akcije koji su uložili ogroman volonterski trud da akcija uspije i potpuno suosjećam s organizatoricom iz Pule i potpisujem njezine riječi. Uz sve probleme ja sam jako zadovoljan provedenom akcijom, jer jučerašnji osmijeh Antonije kada smo je posjetili u njenom domu i spoznaja da joj  puno znači da nije ostala sama u svojoj nesreći, mene ispunjava punim zadovoljstvom i briše sve probleme, pa i ekološke, kaže Janković-Miloš.

Veli nam da se nakon svega ovoga oko ekološkog aspekta akcije i on nalazi u dilemi i dobro će razmisliti kada će se opet odlučiti za organizaciju ovakve akcije.

Ali tako ćemo polako odustajati od svega. Vratimo se na početak priče – ljudima smeta muzika iz kafića poslije 24 sata, vatromet u ponoć, proslava rođenja djeteta i puno toga….Doke to ide? Do potpunog mira i tišine iza čega nema ni ljudskosti, poručio je Zlatko Janković – Miloš, voditelj akcije Lamponi nad Porečom – Svjetla dobrote za Antoniju.

U porečkoj akciji pušeno je oko 1.700 lampiona, od čije prodaje je prikupljeno više od 52 tisuće kuna za pomoć u liječenju Antonije Tamburin.

POREČ: Čak 8 građana prvi put dalo krv, Veljko Daus dao najviše

Počinju Dani otvorenih vrata agroturizama Istre