in

Za istarske zdravstvene djelatnike uskoro tečajevi talijanskog jezika

Foto Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije - Ilustracija

Nakon što su krajem 2019. godine organizirani tečajevi talijanskog jezika za stotinjak obrtnika i osamdesetak policijskih službenika iz raznih dijelova Istre, a tijekom 2020. za dvjestotinjak djelatnika OB Pula kao i za tridesetak službenika preuzetih iz Ureda državne uprave koji rade u neposrednom kontaktu sa strankama, Istarska županija je krenula s organizacijom trećeg ciklusa besplatnih tečajeva.

Najnoviji ciklus talijanskog jezika namijenjen je Istarskim domovima zdravlja, Nastavnom Zavodu za hitnu medicinu Istarske županije te domovima za starije osobe, čiji su osnivači Istarska županija i gradovi Poreč, Umag i Buzet.

– Interes za tečajeve je iznimno velik što dokazuje da je znanje talijanskog jezika prijeko potrebno u Istri što su prepoznali i zdravstveni djelatnici koji su se prijavili, istaknula je v.d. pročelnice UO za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel naglasivši da tečajeve financira i organizira Županija, provode pučka otvorena učilišta, a traju 50 sati.

Nadležni Odjel je pokrenuo i tjedni pregled vijesti na talijanskom jeziku, koji se, od siječnja u suradnji s lokalnom televizijom i radio postajama emitira jednom tjedno tijekom cijele godine po sljedećem rasporedu:

Radio Istra – notiziario “Sette giorni”, svake srijede u 14:30 sati

Rovinj FM – notiziario “Flash”, svake nedjelje u 10:30 sati

Medulin FM – notiziario “Panoramica istriana”, svake subote u 13:00 sati

Eurostar Umag – notiziario “Cinque minuti”, svakog utorka u 13:00 sati

TV Nova – notiziario “Panoramica settimanale”, svake nedjelje u 19:30 sati

Radi se o jednom u nizu projekata koji Upravni odjel za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Istarske županije planira nastaviti i ubuduće, priopćila je Istarska županija.

Istarski stožer potvrdio još 3 preminule osobe i 14 novozaraženih

Na Ipsilonu ukraden građevinski materijal