in

ZAJEDNO U ĐIR – Festival za osobe s intelektualnim teškoćama Istre uz sport, kupanje i druženje

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre organizirala je od petka 24.06.2022. do nedjelje 26.06.2022. festival Zajedno u đir! u okviru javne kampanje projekta “Unapređenje i širenje usluga izvaninstitucijske skrbi za osobe s intelektualnim teškoćama na području urbane aglomeracije Pula“ koji u partnerstvu sa Gradom Vodnjanom provodi od 01.05.2021. do 01.05.2023. sa ciljem poticati prijelaz s institucionalnih na socijalne usluge u zajednici na području urbane aglomeracije Pula javnim djelovanjem i provedbom usluge poludnevnog boravka za 20 osoba s intelektualnim teškoćama.

Festival Zajedno u đir
Festival Zajedno u đir

Festival Zajedno u đir! nova je manifestacija udruge i dio je aktivnosti projekta kojima se nastoji osvijestiti i senzibilizirati opću i stručnu javnost, obitelji osoba s intelektualnim teškoćama te lokalne donositelje odluka o pravima osoba s intelektualnim teškoćama, u prvom redu o pravu na život u zajednici te s tim poveznom temama, a posebice o važnosti i dostupnosti izvaninstitucijskih socijalnih usluga, važnosti procesa deinstitucionalizije, samozastupanja te primjerima dobre prakse.

Zajedno u đir! obišao je tako više lokacija u Puli te Vodnjanu i Pomeru u kojima su organizirane različite aktivnosti za korisnike programa, članove udruge i građane.

U petak je održani 1. đir na moru u Beach baru Big mama u Uvali Valsaline u Puli gdje su se korisnici te djeca iz lokalne zajednice družili te proveli vrijeme u kupanju ali i kreativnom izražavanju uz vodstvo Dorivoja Grnčaroskog, a 2. đir u Rojcu posjetili su tijekom svoga studijskog putovanja Istru i stručni radnici Udruge osoba s intelektualnim teškoćama iz Bjelovara. Bila je to prilika za neformalni razgovor, razmjenu iskustva i planiranje daljnjih zajedničkih aktivnosti.

Festival Zajedno u đir
Festival Zajedno u đir

Subota je bila rezervirana za sportske i zabavne aktivnosti pa je tako 3. đir u šumi održan na sportskim terenima Društva sportske rekreacije u Pomeru uz sportsko-rekreativne aktivnosti (odbojka i nogomet), proslave rođendana korisnika uključenih u projekt i druženje.Navečer u Vodnjanu u prostorima Moto kluba Hornets održan je 4. đir vani koji protekao uz glazbu DJ Baneta , a u plesu su nam se pridružili i naši prijatelji iz Centra za rehabilitaciju Pula.

Posljednji, 5. đir po gradu održao se u nedjelju ujutro gdje je povorka sudionika festivala s pulske Portarate pješice ili s biciklima prošla centrom grada, ali i kroz Zerostrasse, a prvak natjecanja 1. Amorova žlica Danijel Zahtila svima nam je pripremio i ukusne tortilje.

Ovim aktivnostima udruga je ponovno upozorila da pravo na život u zajednici predstavlja jedno od temeljnih ljudskih prava utvrđenim međunarodnim aktima te strateškim dokumentima EU i RH, a da među skupinom osoba s invaliditetom koja se nalazi u posebno nepovoljnom položaju nalaze se upravo osobe s intelektualnim teškoćama, a najbitniji razlog je nedostupnost te nedovoljna razvijenost mreže izvaninstitucijskih socijalnih usluga u zajednici. U Republici Hrvatskoj još uvijek je u značajnoj mjeri prisutan institucijski oblik skrbi (trajni smještaj) te se još uvijek provodi složen i dugotrajan proces deinstitucionalizacije koji se treba temeljiti, u prvom redu, na kvalitetnoj prevenciji institucionalizacije kao glavnom preduvjetu za kvalitetno smanjenje smještajnih kapaciteta institucija. Kvalitetan život u zajednici zahtjeva zadovoljenje važnih pretpostavki poput dostupnih zdravstvenih i obrazovnih usluga, mogućnosti zapošljavanja, stvaranja kvalitetne i učinkovite podrške, kvalitetnu međusektorsku suradnju te u konačnici promjene stavova opće javnosti.

Organizacija događanja financirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda. Vrijednost ugovora i iznos bespovratnih sredstava je 1.994.470,80 kn, od čega 85% sredstava sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a u okviru poziva „Unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području odabranih urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb“, a 15% Republika Hrvatska iz Državnog proračuna.

Inače, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre od 1959., dakle više od 60 godina, promiče, razvija i provodi socijalne usluge i aktivnosti u Istri s ciljem unapređenja kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama i to: rehabilitacijske i socijalizacijske aktivnosti za osobe s intelektualnim teškoćama temeljem projekata odobrenih od lokalnog, nacionalnog ili EU izvora, zapošljavanja osoba s invaliditetom u redovnim i zaštitnim uvjetima te razvoja i provedbe aktivnosti društvenog poduzetništva, razvoja i provedbe aktivnosti inkluzivnog volontiranja te pružanjem neformalnih programa edukacije za osobe s intelektualnim teškoćama i druge povezane dionike, piše u njihovom priopćenju.

Foto Grad Poreč

Počeo Ljetni kamp DND-a i Grada Poreča

Foto TZ Poreč

POREČ: Obavijest o suzbijanju komaraca