in

Aktivni u zajednici kreću s provedbom društvenih programa na području 5 županija

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva ovaj je vikend uspješno provela Akademiju aktivni(h) u zajednici koja je okupila 14 osoba – aktivnih građana koji žele doprinijeti razvoju svoje lokalne zajednice.

Naime, polaznici ove Akademije jesu ljudi koji žele ili već jesu pokretači promjena u svojoj okolini, a dolaze iz različitih područja Hrvatske – Istarske (Pula, Rovinj, Umag, Višnjan i Kaštelir), Primorsko-goranske (Cres, Delnice i Rijeka), Karlovačke (Karlovac), Sisačko-moslavačke (Petrinja) i Krapinsko-zagorske županije (Petrovsko)”.

Kroz trodnevnu edukaciju protezalo se pitanje u kakvoj zajednici doista želimo živjeti i kako doprinijeti razvoju takve zajednice. Prvi korak bio je razmisliti o društvenim problemima s kojima se njihove zajednice susreću, a nakon čega smo započeli s mapiranjem potencijala zajednice – infrastrukturni, ljudski, društveni resursi koji se mogu staviti u funkciju povećanja društvenog kapitala kroz rješenja za detektirane probleme. Nastavili smo s mapiranjem osobnog kapitala obzirom da su individualnost pojedinaca, vještine, ali i osobnost vrlo važne za pokretanje društvenih programa. Nakon mapiranja osobnih i potencijala zajednice krenuli smo s razradom društvenih programa koje će sudionici provesti u svojim lokalnim zajednicama, a kroz cijeli ovaj proces, sudionike je vodila Upraviteljica Zaklade, Helga Možé.

Zadnji dan edukacije bio je posvećen brendiranju, društvenim mrežama i digitalnom marketingu. Naime, kolika je važnost vidljivosti ovakvih akcija u zajednici, onog što radimo u zajednici ali i osobni brend osoba koje provode društvene programe sudionicima je približio Muamer Mujević, brend strateg i direktor marketinške agencije ICONIS iz Rijeke.

Kao specifičnost ove edukacije možemo naglasiti nastavak individualnog mentorstva prilagođenog provedbi pojedinih društvenih programa, a koji su zaista vrlo različiti – od ideja za osiguranje prometnica za siguran prolazak djece od kuće do škole, uređenja centra za mlade, ljetne škole zabave i sporta, humanitarne akcije za izgradnju dimnjaka na području Petrinje, uređenja parka, pješačkih staza, kreiranja novih sadržaja za djecu, škole poduzetništva za djecu, kreiranja novih sadržaja za osobe s invaliditetom sa ciljem razvoja inkluzije u zajednici te očuvanje i promicanje ribarske tradicije među djecom kroz međugeneracijsku solidarnost i promociju dobrobiti za svih od ribolova, prehrane bogate ribom. Ono što možemo reći da je većini programa zajedničko, a i što su gotovo svi sudionici naveli kao problem jest pomanjkanje sadržaja za djecu i mlade te opća nezainteresiranost, ali i neinformiranost mladih. Upravo nas zato veseli činjenica da su na Akademiji sudjelovali i mladi aktivni građani, predstavnica Savjeta mladih, predstavnica novoosnovane udruge mladih, ali i drugi predstavnici raznih organizacija koje svoj rad usmjeravaju djeci i mladima.

Akademija aktivni(h) u zajednici provodi se u sklopu programa „Aktivni u zajednici“ u okviru programske suradnje i uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, na području 5 županija: Istarska, Primorsko-goranska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Krapinsko-zagorska, priopćeno je iz Zaklade.

Primorsko-goranska županija ima najgoru epidemiološku sliku u Europi

Ovo je sedam investicija koje će promijeniti Hrvatsku