in

BARBAN: Slavodobitnik 29. Trke za viticu Maksimilijan Rojnić

Foto TZ Barban - Slavodobnitnik Trke za viticu 2023.

29. Trka za viticu kao uvertira za 48. Trku na prstenac

Jučer je na barbanskom Gradišću održana 29. Trka za viticu. Pobjedu ovogodišnje Trke za viticu izborio je Maksimilijan Rojnić s ukupno 7 bodova – 1 punat u prvom trku, a u sridu je pogodio u sljedeća dva trka te je osvojio po 3 boda. Rojnić je ovogodišnju titulu slavodobitnika Trke za viticu osvojio na konju Sindi čiji je vlasnik Saša Zajgar, uz asistenciju kopljonoše Massima Rojnića. Ovo mu je bio trideseti nastup na Trci. Slavodobitniku Vitice pripala je nagrada vitica tvrtke Zlatarna David i novčana nagrada koju je osigurao sponzor ABS d.o.o. iz Barbana u iznosu od 2.000 eura.

Predsjednik Društva Trka na prstenac Aldo Osip uručio je odnosno „nataknuo“ prsten (viticu) na koplje kao posebnu nagradu. Časni sud 29. Trke za viticu činili su njegovi članovi: predsjednik Mario Kožljan, članovi Bruno Kožljan i Marino Broskvar. Vođa pješaka s naoružanjem  je Sandi Maurić, a nosači i podizači prstenca su Darko Kolić i Aldo Kožljan. Vođa konjanika koji nosi zastavu Trke je Gvido Babić.

Subota je tijekom jutra bila posvećena najmlađima koji sudjeluju na manifestaciji i radionicama Robotrke na prstenac.  Ove godine Robotrka ima deseto izdanje, povjednik ovogodišnjeg izdanja je Karlo Bulić. Nakon Robotrke, s početkom u 11 sati djeca su sudjelovala u zabavno-edukativnoj igri Potraga za prstencem. Održano je i natjecanje u pljoćkanju, tradicionalnoj istarskoj igri te su rezultati sljedeći: 1. mjesto – tim Marčenagla – Armando Fabijančić i Zlatko Ančić, 2. mjesto – Branko Družeta i Robert Zović te 3. mjesto – tim Pašta Marija – Dragić Terlević i Nardi Šepuka. 

Velik broj posjetitelja, nakon sam Vitice okupio se na Placi gdje se održala prava istarska fešta u organizaciji Marka Londera i tima iz Mars Eventi d.o.o. koji ove godine za subotnju večer doveo Željka Bebeka i Replay band. Posjetitelje su dočekali i brojni štandovi koji nude osvježenja i jela za nezaboravno uživanje u zabavnom programu dugo u noć.

Noćas se održalo i noćno gađanje glinenih golubova, također poznata tradicija i dodatni program uz barbansku Trku. Istarski lovci su se tijekom noći natjecali na obnovljenoj barbanskoj streljani u gađanju letećih meta (disciplina trap).

Program u Barbanu se nastavlja još u nedjelju 20. kolovoza s centralnim događajem – 48. Trkom na prstenac koja počinje u 17 sati na trkalištu Gradišće.  

-Pozivamo vas da dođete na barbansko Gradišće i pratite uživo ishod ovogodišnjeg natjecanja ili možete pratiti direktan prijenos na Četvrtom programu Hrvatske televizije (HRT4) s početkom u 17:15 sati. Trku možete pogledati i pratiti livestreaming na službenoj facebook stranici zahvaljujući Medvid produkciji iz Pule, poručili su iz Barbana.

Trka na prstenac održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike.

Foto Policijska uprava istarska

Policajac upucao naoružanog obiteljskog nasilnika

Foto Antonio Paljuh/TZ Funtana - Dražen Zečić

Dražen Zečić raspjevao Funtanu. Nedjelja zadnji dan Fešte sv. Bernarda