in

Buba bar – prvi kafić u Hrvatskoj koji će zapošljavati osobe s Downovim sindromom

Facebook Bubamara Vinkovci

Nestrpljivo očekivano otvorenje “Buba bara” u Vinkovcima – a prvi je to primjer socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj – nakon proteka gotovo tri godine od ideje do realizacije, bit će uskoro, čim se, naime, dovrši i posljednja “papirologija”.- Uvijek se čeka još neki “papir” – kaže predsjednk Udruge za osobe s invaliditetom “Bubamara” Tomislav Velić dodajući da su bubamarci spremni i – jedva čekaju posluživati prve goste u toj kafeteriji, posebnoj po tome što će u njoj svoje prvo radno mjesto imati mahom osobe s Downovim sindromom, piše Glas Slavonije.

– Prostor je bio zahtjevan u smislu ulaganja, i snalazili smo se kroz projekte, donacije, volonterski rad… Nije bilo lako urediti tih 800-tinjak “kvadrata” da bi to bilo ugodno mjesto za boravak naših gostiju, a jednako tako i za rad osoba s invaliditetom – navodi Velić i dodaje kako im je želja da se u “Buba bar” dolazi ne samo zato da bi se pomoglo bubamarcima, jer cilj je bio napraviti reprezentativan prostor u kojemu će se svaki gost osjećati ugodno.

– Dakako, glavna nam je nakana bila zaposliti osobe s invaliditetom jer sve one trebaju, žele i moraju raditi, odnosno dobiti priliku bar kroz ovakve integrativne pokušaje. Uvjeren sam da će “Buba bar” postići uspjeh jer vidim i koliko su naši budući zaposlenici nestrpljivi da krenu raditi, pokažu što umiju i da, s ponosom, zarade svoju prvu plaću, pa time i pomognu svojim obiteljima – kaže Velić. A pritom će biti jednaki svima drugima na tržištu rada i zaraditi onoliko koliko budu radili, bilo to dva sata ili pet sati dnevno, ovisno o njihovim mogućnostima.

Cijelu ideju je, međutim, pratila i borba s birokracijom, pa je i veliki uspjeh “Buba bara”, iako još nije otvorio svoja vrata, to da je, ističe Velić, pridonio zakonskoj izmjeni prema kojoj će osobe s invaliditetom moći raditi, ali neće izgubiti invalidninu jer su obitelji zbog toga strahovale za budućnost svoje djece. Otuda i nada da će “Buba bar” poslužiti kao model i drugima u RH bilo da je riječ o pekarnici, praonici rublja… da uključe osobe s invaliditetom i senzibiliziraju javnost. Inače, “Buba bar” će zaposliti desetak osoba s invaliditetom, radit će cjelodnevno, a plan je, osim kafeterije i kuglane, proširiti uslugu, među ostalim, i na “brzu hranu”, ali i kulturna zbivanja.

– Usluga možda neće biti vrhunska, možda će biti malo i nespretni, ali želimo da postane vrhunska i siguran sam da gosti neće odlaziti nezadovoljni – kazuje Velić. Inače, u uređenje prostora u centru grada u dobroj suradnji i s nemalom financijskom potporom Grada Vinkovaca uloženo je 6-7 milijuna kuna, a dizajn potpisuju – sami bubamarci.

U međuvremenu, budući zaposlenici za stvarni rad pripremaju se u “putujućoj” kućici koja s imenom “Buba bara” već nudi Vinkovčanima kavu i napitke prilikom raznih manifestacija u središtu grada na Bosutu, objavio je portal Glas Slavonije.

Pas ugrizao poštara – vlasnik platio kaznu

Iz ekstrema u ekstrem: Venecija je nakon razorne “visoke vode” presušila, gondole i barke u blatu