in

BUJE: U izradi originalni suveniri u suradnji s mladom dizajnericom

Foto Pučko otvoreno učilište Buje

Pučko otvoreno učilište Buje priprema već za ovu turističku sezonu seriju originalnih suvenira koji će prikazati najljepša mjesta, simbole, stare tradicijske igre i tipične uzrečice ovog kraja, te time grad predstaviti svojim posjetiteljima na moderan način.

Majica s najpoznatijim simbolom – digitronom

Prve ideje za suvenire nastale su u suradnji s dizajnericom i vizualnom umjetnicom Ninom Turina iz Buja, koja trenutno studira u Belgiji. Nina je ideje pretvorila u moguća rješenja, pa je to objavljeno na društvenim mrežama gdje su prve reakcije građana jako dobre. Mnogi se javljaju s drugim idejama.

Među rješenjima, na suvenirima bi prevladavali pojedini prepoznatljivi motivi starogradske jezgre koju krase dvije crkve i povijesne zgrade. Tu je i popularni digitron, nekada glavni proizvod istoimene bujske tvornice, čije je ime postalo sinonim za džepni kalkulator.

Vizualno rješenje izgleda prvog kalkulatora moglo bi se naći na majicama ili torbama. Jedna od ideja je da se kroz poseban suvenir revitalizira tradicionalna društvena igra “šćinka”, a mogla bi se izraditi i kutija s potrebnim rekvizitima i pravilima igre.

Predloženi su i motivi koji prikazuju bujsku vinogradarsku tradiciju. Ponuđena je ideja o riječi “faremo” na majice ili torbe, kao jedna od posebnosti bujskog istrovenetskog dijalekta.

Majica s natpisom Faremo

Prvi suveniri bit će službeno predstavljeni u lipnju.

V. d. ravnateljice Učilišta Tanja Šuflaj veli: „Sve je više turista koji borave u našem gradu i koji u ljetnim mjesecima, kada su glavne atrakcije otvorene i mogu se posjetiti, nemaju neki originalan suvenir za ponijeti kući kao uspomenu. Namjera nam je surađivati s mladom dizajnericom kako bismo mladim talentima poput nje pružili priliku da izraze svoju kreativnost i zajedno s nama kreiraju unikatne suvenire unikatnog dizajna. Prvo što ćemo izraditi bit će razglednice s najljepšim pogledom na grad. Odabrane boje su pastelne nijanse jer ćemo time najbolje predstaviti naš slikoviti grad. Izradit će se i majice i torbe sa simbolima koji su proslavili Buje, kao što je digitron, prvi europski džepni kalkulator koji je izradila poznata domaća tvrtka iz Buja i riječi na istarskom jeziku. Nadalje, želimo revitalizirati igru ​​šćinki, sada gotovo zaboravljenu od novih generacija. Nekad su se držale u džepu no, radi prodaje i prezentacije, bit će ponuđene u kutiji s pravilima igre, na više jezika. K tome, u sklopu projekta TradeInAction, kada epidemiološka situacija bude povoljnija, zajedno s učenicima škola nastavit ćemo izrađivati ​​ručno vezene majice s tipičnim simbolima mjesta.“

buje učilište suvenir

BUJE: U petak gostuju „Ivica i Marica“ – Rezervirajte svoja mjesta na vrijeme

Foto USB poreč zagreb međunarodno natjecanje

Porečke USB-ovke ostvarile sjajnu pobjedu na međunarodnom plesnom natjecanju u Zagrebu