in

Danas se obilježava nacionalni Dan zdravih gradova

Foto Zdravi grad/Ilustracija

Odgovornost za zdravlje kao najveći izazov!

Danas, 20. svibnja, obilježava se nacionalni Dan zdravih gradova u Hrvatskoj.

Prije više od 30 godina planetarna ideja zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) krenula je u svijet! Hrvatski stručnjaci odmah su je prepoznali. Uz  podršku akademske zajednice u Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 1987. godine stasa Hrvatska mreža zdravih gradova (HMZG), a hrvatski stručnjaci promiču ideje SZO „zdravlje za sve“ te „misli globalno djeluj lokalno“.

 Ove  temeljne postavke zdravih gradova mnogima su se na početcima činile utopijske i nedostižne. Ipak, entuzijasti, vizionari, neki novi vođe iz svojih su stručnih uloga i  ljudskih osobina svih ovih godina bili i ostali donositelji promjena na nacionalnoj razini i na razini svojih  lokalnih zajednica. Ideje „zdravlja za sve“ i „misli globalno djeluj lokalno“ tako su prepoznate u gradovima RH koji su ponijeli odgovornost za zdravlje u zajednici i postali hrvatski prvaci zdravlja. Povezivanjem i zajedničkim radom pronijeli su ideju da mijenjajući svoje gradove mijenjaju svijet (i to na bolje). 

Projekt zdravih gradova SZO postao je jedan od najprosperitetnijih svjetskih pokreta i projekata za zdravlje ali u RH. Hrvatska mreža zdravih gradova svih ovih 30 godina povezuje gradove i županije te njihove stručnjake, političare i stanovnike u istom cilju unapređenja zdravlja. Potiče gradove na preuzimanje  odgovornosti za zdravlje u vlastitom okruženju , gradi most između javnozdravstvene teorije i prakse ugrađujući znanja iz oblasti javnog zdravstva u regulativu i sustave odgovorne za zdravlje ali i u život, rad i praksu svake zajednice koja iskazuje spremnost za unapređenje zdravlja. Zdravi gradovi tako postaju bolja mjesta za život svih svojih stanovnika! I ma kako izgledali izazovi, stresovi i promjene modernog doba zdravi gradovi dočekuju ih i svladavaju uspješnije, bolje, hrabrije i spremnije. Zdravim gradovima su vizija i misija usmjerene stvaranju boljih uvjeta za život i zdravlje stanovnika prateći lokalne potrebe, specifičnosti i prioritete. U zdravim gradovima ideje o unapređenju zdravlja ugrađene su u sve aspekte razvoja grada. Zdravi gradovi spremniji su kontinuirano poticati svijest i odgovornost za zdravlje te preuzimati odgovornost u stvaranju uvjeta za zdravlje. U zdravim gradovima postoji svijest o društvenim odrednicama zdravlja i o tome da čitav niz utjecaja i čimbenika za zdravlje „leži“ i van sustava zdravstva – u sveukupnosti društvenih uvjeta za zdravlje i zdrave životne izbore.

Zdravi grad Poreč jedan je od najuspješnijih hrvatskih zdravih gradova. Poreč razvija projekt Zdravi grad od 90-tih godina kontinuirano. Projekt Zdravi grad je taj koji odgovorne ljude Poreča neprestano motivira da u centar razvoja, lokalnih promišljanja i zaštite stavlja stanovnike i njihovu dobrobit . To je projekt koji ključne ljude navodi da u svaki segment razvoja Poreča ugrade promišljanja, rješenja, nadstandarde za unapređenje kvalitete života i zdravlja.  I baš zato, projekt Zdravi grad  je projekt po kojemu se Poreč najviše razlikujeod svih drugih hrvatskih gradova.

Zdravi grad Poreč

Bez vode 21. svibnja ulice u Poreču i Novoj Vasi

Trebaju li djeca nositi maske u igraonici? Objavljene preporuke za siguran rad dječjih igraonica i rođendaonica