in

Danas se obilježava nacionalni Dan zdravih gradova

Foto Zdravi grad/Ilustracija

Odgovornost za zdravlje kao najveći izazov!

Danas, 20. svibnja, obilježava se nacionalni Dan zdravih gradova u Hrvatskoj.

Prije više od 30 godina planetarna ideja zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) krenula je u svijet! Hrvatski stručnjaci odmah su je prepoznali. Uz  podršku akademske zajednice u Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 1987. godine stasa Hrvatska mreža zdravih gradova (HMZG), a hrvatski stručnjaci promiču ideje SZO „zdravlje za sve“ te „misli globalno djeluj lokalno“.

 Ove  temeljne postavke zdravih gradova mnogima su se na početcima činile utopijske i nedostižne. Ipak, entuzijasti, vizionari, neki novi vođe iz svojih su stručnih uloga i  ljudskih osobina svih ovih godina bili i ostali donositelji promjena na nacionalnoj razini i na razini svojih  lokalnih zajednica. Ideje „zdravlja za sve“ i „misli globalno djeluj lokalno“ tako su prepoznate u gradovima RH koji su ponijeli odgovornost za zdravlje u zajednici i postali hrvatski prvaci zdravlja. Povezivanjem i zajedničkim radom pronijeli su ideju da mijenjajući svoje gradove mijenjaju svijet (i to na bolje). 

Projekt zdravih gradova SZO postao je jedan od najprosperitetnijih svjetskih pokreta i projekata za zdravlje ali u RH. Hrvatska mreža zdravih gradova svih ovih 30 godina povezuje gradove i županije te njihove stručnjake, političare i stanovnike u istom cilju unapređenja zdravlja. Potiče gradove na preuzimanje  odgovornosti za zdravlje u vlastitom okruženju , gradi most između javnozdravstvene teorije i prakse ugrađujući znanja iz oblasti javnog zdravstva u regulativu i sustave odgovorne za zdravlje ali i u život, rad i praksu svake zajednice koja iskazuje spremnost za unapređenje zdravlja. Zdravi gradovi tako postaju bolja mjesta za život svih svojih stanovnika! I ma kako izgledali izazovi, stresovi i promjene modernog doba zdravi gradovi dočekuju ih i svladavaju uspješnije, bolje, hrabrije i spremnije. Zdravim gradovima su vizija i misija usmjerene stvaranju boljih uvjeta za život i zdravlje stanovnika prateći lokalne potrebe, specifičnosti i prioritete. U zdravim gradovima ideje o unapređenju zdravlja ugrađene su u sve aspekte razvoja grada. Zdravi gradovi spremniji su kontinuirano poticati svijest i odgovornost za zdravlje te preuzimati odgovornost u stvaranju uvjeta za zdravlje. U zdravim gradovima postoji svijest o društvenim odrednicama zdravlja i o tome da čitav niz utjecaja i čimbenika za zdravlje „leži“ i van sustava zdravstva – u sveukupnosti društvenih uvjeta za zdravlje i zdrave životne izbore.

Zdravi grad Poreč jedan je od najuspješnijih hrvatskih zdravih gradova. Poreč razvija projekt Zdravi grad od 90-tih godina kontinuirano. Projekt Zdravi grad je taj koji odgovorne ljude Poreča neprestano motivira da u centar razvoja, lokalnih promišljanja i zaštite stavlja stanovnike i njihovu dobrobit . To je projekt koji ključne ljude navodi da u svaki segment razvoja Poreča ugrade promišljanja, rješenja, nadstandarde za unapređenje kvalitete života i zdravlja.  I baš zato, projekt Zdravi grad  je projekt po kojemu se Poreč najviše razlikujeod svih drugih hrvatskih gradova.

Zdravi grad Poreč

Dijelovi TARA bez vode 12. lipnja

Bez vode 21. svibnja ulice u Poreču i Novoj Vasi

Trebaju li djeca nositi maske u igraonici? Objavljene preporuke za siguran rad dječjih igraonica i rođendaonica

Trebaju li djeca nositi maske u igraonici? Objavljene preporuke za siguran rad dječjih igraonica i rođendaonica