in

Danas se obilježava Svjetski dan voda

Zarečki krov/Foto Marinela Žiković

SVJETSKI dan voda koji se po 28. put zaredom obilježava 22. ožujka, naglašava vrijednost vode i podiže svijest o globalnoj krizi s vodama, a ove se godine obilježava pod sloganom – “Cijenite vodu”. 

U Hrvatskoj će se Svjetski dan voda ove godine obilježiti u Osijeku, gdje će se otvoriti postrojenje za dvostupanjsku filtraciju. 

Riječ je o iznimno važnom projektu za osječko područje koje obuhvaća vodoopskrbu za 135 tisuća ljudi, a njime će se smanjiti količina arsena u prerađenoj vodi na razinu nižu od 10 µg/L što je standard koji se primjenjuje u Europskoj uniji. Vrijednost projekta je 70 milijuna kuna, a investicija se radila u okviru EU projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture grada Osijeka”.

Klimatske promjene

Prve važne preporuke o problemima vezanim uz vodu i vodne resurse formulirane su na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama 1977. godine u Argentini. Nakon konferencije UN-a u Rio de Janeiru u prosincu 1993., odlučeno je da će se svake godine na ovaj datum diljem svijeta obilježavati Dan voda i podsjećati na važnost vode te podizati svijest o preko dvije milijarde ljudi koji nemaju pristup sigurnoj vodi, ističu u Hrvatskim vodama.

Svake godine je druga tema u fokusu, a ove godine pozornost je usmjerena na prepoznavanje vrijednosti vode te se uz slogan “Cijenite vodu” pozivaju svi da razmisle o tome što voda znači za svakoga od nas.

Ističe se da je zbog ekonomskog razvoja i rastuće globalne populacije, sve veća potražnja za vodom i sve se više taj prirodni resurs iskorištava, piše Index. 

POREČ/VRSAR: Počinju Dani klavira u Umjetničkoj školi

Nakon vikenda u Istri jedan novozaraženi, gotovo 18.000 cijepljenih